Jogsértő webáruházakat talált az ügyészség

A Pest Megyei Főügyészség a fogyasztók jogainak védelme érdekében tizenhat webáruház esetén vizsgálta meg az alkalmazott szerződési feltételeket, és mindegyik áruháznál találtak törvénysértő szerződési kikötést.

Az elmúlt években tovább növekedett az internetes vásárlások száma. Ez a gyors és praktikus vásárlási mód egyben veszélyekkel is jár, hiszen a webáruházak által alkalmazott szerződési feltételeket a fogyasztók rendszerint nem ismerik. Az ügyészség ezért olyan webáruházak szerződési feltételeit ellenőrizte, amelyek keresett termékeket, például műszaki cikkeket, háztartási eszközöket, gépjármű alkatrészeket forgalmaznak.

Az internetes kereskedelmet folytató cégek által alkalmazott szerződési feltételekben számos olyan rendelkezést találtak az ügyészek, amelyek nem feleltek meg a hatályos jogszabályoknak. Például belefoglalták a szerződésekbe, hogy a webáruház bármikor egyoldalúan módosíthatja a már megkötött szerződést, vagy a fizetendő összeget, vagy a szállítási határidőt is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

Az irányadó jogszabályok szerint internetes vásárlás esetén a megrendelő – az átvételtől számított – 14 napon belül indok nélkül elállhat a vásárlástól és visszaküldheti a terméket, amely esetén az általa korábban kifizetett vételár és postaköltség visszajár. Ezzel szemben a szerződési feltételekben rövidebb elállási határidőt írtak elő, és jogsértő módon kikötötték azt is, hogy csak sértetlen csomagolás esetén küldhető vissza a termék. Volt, ahol a pénz visszafizetésére jóval későbbi határidőt engedett magának a webáruház, mint amit a jogszabály előír.

A Pest Megyei Főügyészség ezért felhívta az érintett vállalkozásokat a jogsértések önkéntes megszüntetésére. Az ügyészségnek indokolt esetben joga van bíróság előtt peres úton is megtámadni a szerződési feltételeket. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!