A korabeli pecsét is az antiochiai szentet ábrázolta

Nemrég beszámoltunk róla, hogy új emlékhellyel gyarapodott Vác belvárosa: képoszlopot állítottak a középkori plébániatemplom védőszentje, Antiochiai Szent Margit tiszteletére. Az új szakrális emlékhelyet július 20-án áldotta meg Beer Miklós búcsúzó megyéspüspök a Váci Püspöki és Káptalani Levéltár udvarán.

Az esemény hátteréről Zomborka Márta készített egy összefoglalót. „A középkorban Vác magyar városrészének plébániatemploma a Szent Margit titulust viselte, a településrész korabeli pecsétje is az antiochiai szentet ábrázolta, Margit fokozott tiszteletéről tanúskodva. A templom alapítási idejét nem ismerjük, legkorábbi írásos említése az 1332-37-es pápai tizedjegyzékben maradt fönn.

Mátyás király idején még bizonyosan használatban volt, 1503-ban is említik, ám az 1570-es török összeírás már romosnak mondja. Későbbi sorsáról nincs ismeretünk, pontos helye sincs meghatározva. A fellelhető adatok alapján valahol a mai egyházi főtér, vagyis a Konstantin tér, és a korabeli székesegyház – a Géza király tér – vonala közötti területen állt, maradványainak felbukkanása földmunkák kapcsán remélhető. Az új egyházi levéltár építését megelőzően is zajlottak régészeti kutatások, de ott nem találták nyomait.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az autizmus világnapján helyezz kék papírvirágot az ablakba!

Pálos Frigyes prépost-kanonok úr már öt éve elkészíttette Perlaky József képzőművésszel azt a Szent Margitot ábrázoló mozaikképet, mellyel a korai templomnak kívánt emléket állítani a levéltár felépítése, a kert rendezése után. A képoszlopot ­­– melyben a mozaikképet elhelyezték – Holnapy Márton premontrei atya tervezte és valósította meg, őrizve ezzel Frigyes atya emlékét is” – tudtuk meg a szakembertől. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!