Délután szundikálsz? Lehet, hogy Alzheimer-kórod van

Az Alzheimer-kór egyik elsőként jelentkező tünete, a napközbeni aluszékonyság hátterében a nappali ébrenlétért is felelős agyterület károsodása áll, írja egy nemrégiben megjelent tanulmány. A felfedezés segíthet a kór korai diagnosztizálásában is. Az Alzheimer tüneteinek velejárója, hogy az agyban lerakódik a szervezet egyik fehérjéjének, a béta-amiloidnak eltorzult szerkezetű változata; arról még folyik a vita, hogy ez vajon a betegség tünetének vagy kiváltójának tekinthető-e.

Lea T. Grinberg, a Kaliforniai Egyetem (San Francisco) neurológus professzora szerint ezeket a korai tüneteket nem a plakkokat alkotó amiloidok okozzák, hanem a betegség egy másik velejárója, a tau-fehérjék megcsavarodása. A napközbeni ébrenlétért felelős központok jelentős károsodáson mentek keresztül, méghozzá úgy, hogy az éberségért felelős agyterületeket a kór egyszerre támadta meg, így a szervezetnek nincs is esélye védekezni ellene – olvasható a Qubit cikkében.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Több mint 250 ezer ember küzd demenciával Magyarországon - Egyedülálló képzéssel segíti a betegeket ápolók munkáját a Johannita Segítő Szolgálat

Jun Oh, a kutatásban részt vevő neurológusok egyike szerint az a különös a jelenségben, hogy egymással párhuzamosan három különböző területen indul meg a romlás. A neurológusok a vizsgált szövetmintákat összevetették olyan betegek szöveteivel is, akik progresszív szupranukleáris bénulásban szenvedtek, ezt a kórt szintén a tau-fehérjék okozzák, és arra jutottak, hogy ez utóbbi esetben nem volt megfigyelhető az éberségért felelős területek elleni összehangolt támadás, ez valamilyen oknál fogva az Alzheimer-kór sajátos vonásának tűnik.

Grinberg szerint a csapat felfedezése arra utal, hogy a tau-fehérjék sokkal nagyobb szerepet játszanak az Alzheimer kialakulásában, mint a plakkok, sőt, a professzor azt gyanítja, hogy ezek okozzák a kognitív funkciók hanyatlását.

A jelenlegi orvosi gyakorlatban az Alzheimer-kórt kizárólag agyszövetmintából, posztmortem lehet minden kétséget kizáróan kimutatni, így hatalmas az igény egy megbízható diagnosztikai eljárásra. A mostani kutatás alapján elképzelhető, hogy a szintén épp folyamatban lévő vértesztes diagnosztika mellett az alvás vizsgálatával is megállapítható lesz majd a kór jelenléte. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!