Ebből baj lehet: felénk tart a szlovákiai sertéspestis

Július végén megjelent az országos főállatorvos határozata az afrikai sertéspestis (asp) magyarországi felszámolására vonatkozó mentesítési tervéről, amely részletesen tartalmazza az érintett szereplők (például vadászok, állattartók, állatorvosok) teendőit. A veszély azóta csak nőtt, a városunktól alig ötven kilométerre lévő Szlovákiában már jelentős károkat okozott a fertőzés.

Miután Szlovákiában is megjelent az afrikai sertéspestis, az eset miatt felállított védő- és megfigyelési körzet Magyarországra, egyelőre Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe is átnyúlik – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A szlovák hatóságok néhány nappal ezelőtt a magyar határ melletti Tőketerebes járásban egy háztáji sertésállományban találták meg az afrikai sertéspestis vírusát, ennek következében elrendelték a 3 kilométeres megfigyelési és védőkörzetet.

A védettségi zóna jelentős kiterjesztésével és a válságkassza megnyitásával fékezhető meg az afrikai sertéspestis – állítja a szlovák földművelésügyi tárca magyar államtitkára. Csicsai Gábor a vírus továbbterjedésének megakadályozásával összefüggésben elmondta: határon átnyúló együttműködésre van szükség, Magyarország és Szlovákia területén egyaránt el kell végezni a szükséges intézkedéseket.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

A helyzetet az is bonyolítja, hogy a vírus a megszokottnál enyhébb tüneteket produkál, így nehezebb megállapítani, hogy egy állat fertőzött-e vagy sem. „A klasszikus klinikai tünetek az esetek többségében gyakorlatilag hiányoznak: vérzékenység, bőr alatti véraláfutások, esetleg szövetelhalás. Csupán gyengeséget észleltek a nemrég elhullt vaddisznónál is. Boncoláskor sem találtak olyan klinikai tüneteket, melyeket kellett volna. Ez úgy nehezíti a helyzetet, hogy tovább élnek ezek az állatok, és tovább fertőzhetnek“ – tájékoztatott az államtitkár.

Ha nem sikerül megállítani a sertéspestist a magyar határnál, akkor tovább nőhet a sertéshús és a belőle készülő készítmények ára az elkövetkező hónapokban, mivel a sertések felvásárlási ára szárnyal az afrikai sertéspestis miatt – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A szakmai szervezet a drágulást az afrikai sertéspestis (asp) elterjedésének következményeivel indokolta, amely Kínában és Európában jelentős károkat és kiesést okoz a sertéstermelőknek, valamint a felvásárlási árak jelentős emelkedését eredményezte. (fotó: Pixabay – Peggy Choucair)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!