Egy váci, törökhegyi telken termelik majd a magyar teát

Két, de akár bő egy évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, hogy a „tea” szó hallatán magyarországi, és ne egy több ezer kilométerre lévő növényre gondoljunk, Varga Marianna azonban realitássá tette a magyar teát. A Dunakanyarban, egy váci telken már gőzerővel folynak az előkészületek, itt nyit ugyanis jövőre a Kamélia kert, az ország első bemutató teakertje – magyar cserjékkel.

Varga Marianna a Kertészeti Egyetemen végzett gyümölcskertészként, majd a borászatba is belekóstolt, de végül mégis a teákba szeretett bele igazán, és Angliában teaszakértővé képezte magát. Tavaly itthon vágott bele a próbatermesztésbe, és a Magyar Mezőgazdaságnak mesélt az első év tapasztalatairól, örömeiről, kudarcairól.

Tavaly július 13-án ültették el az első, mintegy 500 teacserjét Galgahévízen, a Kínában őshonos Camellia sinensist. Ez már önmagában egyedülálló vállalkozás volt, mert előtte Magyarországon még senki nem próbálkozott ezzel. Marianna felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarországon sok növényből készítünk teát, de itt egy Kínából származó teacserjéről, annak is egy holland nemesítésű, hidegtűrő változatáról van szó.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb polgármester-jelölt száll ringbe Vácon: a VVVE jelöltje dr. Csereklye Krisztina

Rajta kívül még 14 termelő ültette el tavaly a teacserjéket, összesen több mint 2000 tövet, és várták az első telet, ekkor derült ugyanis ki, hogy hogyan bírja a magyar telet a növény. Marianna azt mondja, a téli hónapokat viszonylag szépen átveszélték a növények – fólia alatti és szabadföldi átteleltetéssel egyaránt kísérleteztek a termelők, illetve fagyvédelmi céllal mulcsozták is -, a hideg tavasz, a fagyok azonban megviselték a növényeket, sok elfagyott.

Galgahévízen kívül Nagymaroson, Pilismaróton, Kaposfőn, Szentendrén, Alsónémediben, Kecelen és Dabason telepítettek teát. Úgy tervezte, hogy márciusban – ahol volt, ott – leszedik a fóliát, kitakarják a töveket, amennyire szükséges visszametszik az elfagyott hajtásvégeket, és beindulhat a zöld növekedés, majd az első teaszüret.

A teát tavasztól nagyjából októberig lehet szedni. A tavasz azonban nagyon hideg és esős volt, és májusban is sokszor csak 10-12 fok volt a nappali hőmérséklet, ami nagyon nem tett jót a télen egyébként is legyengült növényeknek. Sajnos nem minden teakert maradt meg, de sokhelyütt egy „mentőakció” keretében visszametszették a lefagyott hajtásokat, talajt savanyítottak, tápoldatozták a növényt, hogy erősödjön és beinduljon a növekedés. Volt olyan kert is, ahol kiderült, hogy a nem megfelelő fekvés és talajviszonyok miatt szenvedett, itt cserepekbe ültették át a megmaradt növényeket, és a következő télen itt is telelnek át a tervek szerint.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Matkovich Ilona bejelentette az Összefogás Vácért polgármester- és képviselő-jelöltjeit

Végül március helyett május végén tudták elkezdeni a leveleket szedni, de Marianna nem csalódott: mint mondja, erről szól a próbatermesztés, kellettek az adatok, a tapasztalatok, folytatják a teatermesztést. Idén két új teakertet is telepítettek, Maglódon és Esztergomban.

Marianna rendszeresen tart teakóstoló workshopokat, ezeken már az általa szedett és feldolgozott magyar teát kóstolják a résztvevők, ami nagy öröm számára – mondja. Ezenkívül az első, május végi szedésből egy natúrkozmetikum-gyártó egy antioxidánssal teli, nyári, zöldteás arckrémet és szemkörnyék ápolót készített, ami limitált kiadásban már elérhető.

Marianna kiemeli, hogy dísznövényként is remekül helytáll a növény. Cserépben, lakásban tartva meghálálja a gondoskodást, és októbertől egészen február végéig hozza az illatos fehér virágait.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét a gyermekek védelme volt a téma a városházán

Marianna most folytatja a termelők toborzását, és tovább vizsgálják a növény igényeit, számos kísérletet állított be. Mindezeken kívül Vác-Törökhegyen, a Dunakanyarban már készül a bemutató teakert, a Kamélia kert, ahol a látogatók végigkísérhetik majd a tealevelek útját a cserjétől a csészéig.

A több mint 1000 négyzetméteres területen már elkezdődtek a talajmunkák, a teacserjéket jövő tavasszal ültetik ki és ezután tervezik a nyitást. A bemutató teakertben Marianna a holland tea mellett más variánsokkal is kísérletezik majd, így például nepáli, grúz és török teával. Lesznek olyan növények is a kertben, amelyekből kiváló teafőzet készíthető: hárs, bodza, citromfű, levendula. A kertben felépítendő épületben a tea feldolgozását is bemutatják, és lesz egy kóstolószoba, ahol a teakóstolás mellett teás workshopokat és előadásokat is tartanak majd. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!