Regisztrálták a bicikliket, így nagyobb a biztonság

Pénteken Vácott a főtérre várták a bicikliseket, hogy bringájukat felvetessék az országosan ismert BikeSafe rendszerbe. Aki ezt megtette, nagyobb biztonságban tudhatja kerékpárját, amelyen immár címke is hirdeti, hogy szerepel az adatbázisban, másrészt ha mégis eltűnne, jóval nagyobb eséllyel indulhatna a keresés.

A Váci Rendőrkapitányság munkatársai az elmúlt héten négy helyszínen, Szobon, Kismaroson, Őrbottyánban és városunkban települtek ki, együttműködve az egyik nagy biztosítóval.

Magyarországon több mint 10.000 kerékpárt lopnak el évente, nagy részük azonosítatlan, így sosem kerül meg. Néhány lopott kerékpárt minden évben megtalál a rendőrség, de nyilvántartás híján nem tudják, ki a gazdája, így nincs kinek visszaadni őket. Ezeket bűnjelként tartják nyilván, s egy bizonyos idő után a szabályoknak megfelelően megsemmisítik.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Élővilágbarát kert átadó ünnepség április 27-én a váci Pannónia Házban, palántabörzével, szakmai és gyermekprogramokkal

Az adatbázist a BikeSafe honlapot is fenntartó alapítvány működteti, s a rendőrség igényeinek megfelelően fejlesztették és alakították ki, országos hozzáférést biztosítva minden rendőri egység számára. Az adatbázis banki biztonsági szintű védelemmel tárolja a regisztrálók adatait, az 1992 óta működő közbiztonsági alapítványunk pedig garantálja, hogy adatokat semmilyen reklámcélra nem adják ki és nem használják fel.

Akik jelentkeztek Vácott a regisztrációra, azoknak a biciklijét alaposan körbefotózták, felírták az alvázszámot és más azonosítókat, illetve rögzítették a különleges ismertetőjegyeket is. Megtudtuk, hogy bár Vácon sem lopnak több kétkerekűt, mint máshol, a nyomozásban rendkívül sokat segíthet, ha az adatbázisból a bejelentés után le tudják kérni az információkat.

A kerékpárok regisztrációjára a rendőrségi akciókon kívül is lehetőség van. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kurdi Csabáné Péchy Blanka díjat nyert

 

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!