A kacér Johanna, a bátor báró és az Eötvös Cirkusz

Csodát hirdet a váciaknak az Eötvös Cirkusz, amely immár hagyományosan vissza-visszatér hozzánk. Akik az elmúlt években jegyet váltottak előadásaikra, nem csalódtak. Bár a család leghíresebb tagja, a már az égi manézsban fellépő Eötvös Gábor zenebohóc elhíresült mondása az volt: „Van máááásiiik!”, akik már látták a produkciót, azt mondják: nem, nincs másik – Eötvös Cirkusz csak egy van.

Eötvös Cirkusz – a manézs örök csodája minden nemzedéknek! Műsorban megelevenedik Egyiptom varázslatos világa gyönyörű királynője, Kleopátra. A Fátyol titkai – a Kelet csábítása – a Gyönyörűségek Kertje a porondon! Tűz-, tánc- és látványeffektek teszik felejthetetlenné a Titokzatos Keleti Utazást! A Sivatag Fejedelmei és a Nílus Királyai – egzotikus állatok kavalkádja! Krokodilok, kajmánok, leguánok, skorpiók, óriáskígyók és különleges mérges kígyók a Kelet Varázsában! Oroszlánok és tigrisek együttes produkciója repít Afrika szívébe. Szenzáció Tibetből!!! Az egyedülálló fehér Tigris! És akinek még ez sem elég: tevék, lámák, zebrák, afrikai bivalyok és jakok a porondon, fantasztikus idomításban! Légtornászok, akrobaták, díjnyertes Artistaművészek, csodálatos koreográfiák kosztümök! – olvasható az Eötvös Cirkusz programajánlójában. Az előadást Vácra is elhozzák, a tervek szerint a Tesco melletti területen augusztus 30-tól szeptember 2-ig ülhet be a nagyérdemű a sátorba. Az előadások csütörtökön és pénteken 19, szombaton 15 és 18, vasárnap pedig 11 és 15 órakor kezdődnek.

A Váci Napló az Eötvös Cirkusztól ajándékba kapott 10 jegyét felajánlja olvasóinak. Kérjük, küldjön nekünk innen e-mailt (a bal oldali menüben lévő KAPCSOLAT-on keresztül), amelyben adja meg nevét, a telefonszámát és feltétlenül jelölje meg, hogy melyik előadásra kéri a jegyet. Egy jelentkezőnek maximum 2 jegyet adunk!

 Az Eötvös-család története úgy kezdődik, mint egy mese. Volt egyszer öt generációval ezelőtt egy ember, akit megfertőzött a cirkusz világa. Családja azóta sem tud szabadulni ettől a varázstól… 1892 tavaszán kezdődött minden, amikor egy cseh cirkuszdinasztia, a Winiczky család Magyarországra utazott vándorcirkuszával.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét a gyermekek védelme volt a téma a városházán

A családban volt egy gyönyörű szép leány, Johanna, aki műlovarnőként kápráztatta el a nagyérdemű közönséget. Az egyik előadás alkalmával egy nemesi családból származó ifjú látogatott el a cirkuszba, báró Eötvös Ferencz. Az ifjú nemes és a cirkuszos leány egymásba szerettek. Ferencz szülei nem fogadták el eme rangon aluli frigy lehetőségét, de nem volt mit tenni, a szerelem erősebb volt, mint a szülői akarat.

Az Eötvös Cirkusz társulata

A fiatalok titokban összeházasodtak és Ferencz a Winiczky cirkusszal tartott. Eleinte ügyintézőként hasznosította magát, később pedig saját számot tanult és mint drótkötélen egyensúlyozó lépett fel a cirkuszban. Házasságukból egy gyermek született 1894-ben, Eötvös Nándor Aladár. Nándor 1920-ban megalapította saját cirkuszát, az Eötvös Cirkuszt, mely egészen 1964-ig aktívan működött. 12 gyermeke született, 5 fiú és 7 lány. A legidősebb és a leghíresebb közülük Eötvös Gábor, a világhírű zenebohóc, Jászai-díjas, Érdemes Művész, a Magyar Köztársaság Csillagrendjének kitüntetettje volt, aki az immár szállóigévé vált Van mááásik című produkciójával szórakoztatta több generáció gyerekeit. Tehetségét a világ legnagyobb nevettetője, Charlie Chaplin is elismerte. Fia, Gábor szintén Jászai-díjas zenebohóc, apjához méltóan adja elő a tőle örökölt híres zeneszámot. Kisebbik fia, Tibor a lányával, Chilyvel 1993-ban újra alapította az Eötvös Cirkuszt, mely éveken keresztül nagyon sikeres volt. Nándor másik fia, aki szintén hírnevet szerzett magának, Eötvös György volt, aki egy fantasztikus víziló számot adott elő, ráadásul fia, az ifjabb György a víziló hátán szaltót ugrott. Ifj. Eötvös György jelenleg a Magyar Cirkusz és Varieté művészeti vezetője. Nándor hatodik gyereke, Eötvös József lánytestvéreivel – Éva, Katalin, Cecília és Edit -, majd később családjával külföldön, a világ számos nagy cirkuszában lépett fel. A magyaros temperamentumú csoportzsonglőrt lánytestvéreivel, a gumiasztalakrobata számot pedig feleségével, Krei Máriával és öccsével, az addigra már felnőtt ifj. Eötvös Nándorral adta elő.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Marton Zsolt megyéspüspök tárlatvezetése szombaton - Memento 30

hirdetés

Ezzel a produkcióval a Vatikánban is felléptek 1979-ben és személyesen II. János Pál pápa gratulált nekik. 1997-ben gyermekeivel megalapította a Fantázia Cirkuszt, mely éveken keresztül ugyancsak sikeresen működött.

Az Eötvös család tagjai bejárták a földet, megtelepedtek számos országban, sikert és elismerést szereztek mindenütt. Ám ahogy az ősök a múlt könyvébe írták be nevüket, az ifjabbak már a jövőébe akarják, ezért József gyermekei, Susy a párjával, az ugyancsak híres Wertheim cirkuszdinasztiából származó ifj. Wertheim Istvánnal és Loránd a feleségével, Eötvös-Wertheim Adriennel az Eötvös Cirkusz alapításának 90. évfordulója alkalmából az Eötvös Cirkuszt újraalapította. Az ifjabbik generáció vezetése alatt és az idősebbek tanácsainak köszönhetően olyan műsort hoztak létre, mely ötvözi a hagyományos cirkuszt a modern fantáziadús koreográfiákkal.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

De hogy a jövő nemzedéke se maradjon Eötvös Cirkusz nélkül, máris itt az utánpótlás, a legifjabb generáció: Susy kisfia, Christofer, valamint Loránd és Adrienn lánya, Lorienn Anabell személyében.

”Csupán egy ponyvából vont sátorkupola, csupán a fűrészpor, csak a fények, a mozdulatok, pár lélegzetelállító pillanat, világhírű artistaművészek – ennyi a cirkusz varázslata. Önök azonban, kedves cirkuszbarátok, velünk, a cirkusz művészeivel együtt jól tudják: sokkal többről van szó. A cirkusz életre szóló káprázatáról, amely mindörökre rabul ejti az ember szívét. Bízom benne, hogy a velünk töltött órák önöket is a cirkuszművészet igazi híveivé teszik” – írják mostani műsoruk ajánlójában.

A „toborzóra” most itt, Vácon is sor kerül. (munkatársunktól)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments