Gyógyszerkereső az interneten: nézze meg, van-e olcsóbb, talál-e jobbat

Érdekes és rendszeresen frissített lehetőséget kínál az érdeklődőknek az Országos Egészségpénztár honlapja, amelyre a váci Jávorszky Ödön Kórház weboldaláról is át lehet linkelni. A betegek a gyógyszerkereső segítségével fontos információkhoz juthatnak, a legtöbb keresésnél – igaz, csak tájékoztató jelleggel – az árakat is feltüntetik. Egy linken a helyettesítő készítmények listája is lekérhető, s lehetőség van a mellékhatásokról is részletes információkat kérni.

A gyógyszerkereső segítségével megtudhatja, hogy az ön által szedett, társadalombiztosítási támogatással rendelkező gyógyszer mennyibe kerül, mennyiért juthat hozzá a gyógyszertárban, a kedvezőbb térítési díj eléréséért milyen orvossal érdemes felíratni a gyógyszert.

Információt kap arról is, hogy létezik-e kedvezőbb térítési díjú, az ön által szedett gyógyszerrel azonos készítmény, az ön által szedett, a társadalombiztosítási támogatását elvesztett gyógyszert, mely azonos, támogatott gyógyszerrel tudja helyettesíteni, az Ön által szedett nem támogatott gyógyszerrel van-e azonos, támogatott gyógyszer – ajánlja az internetes lehetőséget az érdeklődők figyelmébe az OEP.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

A gyógyszerek támogatása (így térítési díja is) eltérő lehet attól függően, hogy azt a háziorvos vagy szakorvos írja fel. A program erre nézve választási lehetőséget biztosít, illetve figyelmezteti a felhasználót, ha eltérés található a támogatás mértékében. A gyógyszerkereső mind a készítmény nevére, mind hatóanyagára képes keresni és az eredményt listázni. A kiválasztott készítményhez tartozó táblázat a tartalmazott hatóanyag nevét, a készítmények (támogatás nélküli) fogyasztói árát, a gyógyszer napi terápiás költségét, valamint a gyógyszer árához adott társadalombiztosítási támogatást és a fizetendő térítési díjat jeleníti meg.

Amennyiben a táblázatban színes oszlopokban látja a térítési díjat, a vastag betűvel szedett, zöld színű készítmény a referenciatermék, ami kedvező árú, és biztosan kapható a patikákban. A referenciaterméknél kedvezőbb árú gyógyszerek zöld színűek, a sárga szín a referenciatermékhez viszonyítva legfeljebb 10 százalékkal drágább, míg a piros szín a referenciatermékhez viszonyítva több mint 10 százalékkal drágább készítményeket jelöli – olvasható a tájékoztatóban.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az autizmus világnapján helyezz kék papírvirágot az ablakba!

A társadalombiztosítási támogatással nem rendelkező gyógyszerek árának nincs hatósági szabályozása, ezért egyelőre a gyógyszerkereső nem tartalmaz a nem támogatott gyógyszerek árára vonatkozó információkat.

 

 „Reméljük, hogy az OEP által fejlesztett gyógyszerkereső a segítségére lesz abban, hogy az önnek legkedvezőbb gyógyszeres kezelésről tájékozódjon. Kérjük, hogy az itt fellelt információkat csupán támpontként kezelje, és mindenképpen egyeztessen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével a terápia esetleges módosításairól. Ezt indokolhatja, ha az ön által fogyasztott készítmény piros vagy sárga színnel jelenik meg a keresőben. A további fejlesztéshez az ön kérdéseit, megjegyzéseit, javaslatait is várjuk a gyogyszerkereso@oep.hu email címre, hogy a szolgáltatásunkat mennél inkább a lakossági felhasználók szükségleteihez igazíthassuk. Köszönjük együttműködését” – írják.

A váci kórház honlapjáról, a bővített gyógyszerkereső linkről érhető el a dr.info.hu oldalra átirányító másik gyógyszerkereső, amely áttekinthetőbb és könnyen értelmezhető információkat ad az érdeklődőknek. Ezen az oldalon az adatbázisukban található gyógyszerek között tud keresni. Válassza ki a keresett gyógyszer nevét a lenyíló listából vagy adja meg nevének kezdetét és kattintson a KERESÉS gombra – navigálják a polgárt. A portál magáncélú használata térítésmentes. (munkatársunktól)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments