Köszönet a váci tűzoltóknak az élményekért, a mosolyokért, a szeretetért!

A váci tanuszoda 2006-os fennállása óta folyamatosan szervez óvodásoknak, kisiskolásoknak úszótáborokat nyáron. A táborba szerveződött gyerekeknek az úszás megtanulásán, fejlesztésén, gyakorlásán túl folyamatosan megújuló programokkal igyekszik színesíteni a nyarat.

Már a kezdetektől, az első táborban voltak olyan gyerekek, akiknek az édesapjuk a váci hivatásos önkormányzati tűzoltóparancsnokságon teljesített szolgálatot. Innem jött az ötlet, hogy mi lenne, ha a picik egy tűzoltólaktanya-látogatás keretein belül megismerhetnék azokat a felszereléseket, autókat, technikákat és nem utolsó sorban embereket, akik a nagy bajban a segítségünkre sietnek. Akkor még senki sem gondolta, hogy ennek ilyen óriási sikere lesz, és egy ilyen fantasztikus kapcsolat alakulhat ki a két váci intézmény között.

A táboros gyerekek már az első napokban arra az élményre készülnek, ami pénteken a tűzoltóságon várni fogja őket. Fantasztikus lehetőség nekik, de az őket kísérő szülőknek, felnőtteknek is, hogy ott állhatnak azok előtt a hatalmas autók előtt, amiket csak egy pillanatra szoktak látni az utakon, fülsüketítő szirénázás kíséretében. És nem csak állhatnak, hanem meg is nézhetik, sőt, bele is ülhetnek ezekbe a gépekbe. Még a kormányt is megtekerhetik, mint egy igazi tűzoltó.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Vác Városért Választási Egyesület képviselő-jelöltjei az önkormányzati választáson

És ezzel még nincs is vége az élményeknek. A gyerekeket körbevezető tűzoltók kedvesen, értelmesen és érdekesen mondják el a piciknek, mit szoktak csinálni baj esetén. Ahogy megmentik az embereket, ahogy oltják a különböző tüzeket, ahogy riasztáskor öltöznek, ahogy segítik egymást és még annyi, de annyi érdekességet, amiről a gyerekek napokig, hetekig beszélnek.

Még egy próbariasztást is eljátszanak, és láthatják a kicsik, hogyan csúsznak le két emeletet egy vasrúdon pillanatok alatt a riasztott tűzoltók. Fantasztikus élmény!

És amikor már majdnem mindent látott a csoport, és már minden kérdést feltettek, akkor jön maga a tűzoltás. A csoportot vezető tűzoltók mindig előkészítenek egy tűzoltó tömlőt, és időt nem kímélve minden egyes pici gyermekkel eljátsszák a tűzoltást. Van olyan picurka, aki még a tömlő végét is alig bírja el, de mégis csillogó szemekkel próbál „tüzet oltani”.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Marton Zsolt megyéspüspök tárlatvezetése szombaton - Memento 30

Amikor a látogatás végén óriási mosollyal, hatalmas integetés közepette elköszönnek a gyerekek a tűzoltó bácsiktól, már nem érzik, hogy idegenek. Itt mindenki kedves, jókedvű és mindenki türelmes volt hozzájuk, pont, mint egy jó barát.

Köszönjük a gyerekek, a váci tanuszoda nevében a tűzoltóparancsnokságnak, Ürmösi Károly parancsnoknak és az irányítása alatt szolgálatot teljesítő tűzoltóknak a lehetőséget, azt a türelmet, odaadást és a leírhatatlan élményeket, amiket kapunk és kaptunk évek óta tőlük. Nem lehet azt kifejezni, hogy mit jelent egy pici gyermek számára egy ekkor élmény, de talán a búcsúzkodáskor az arcocskájuk mindent elárul.

A váci tanuszoda nevében jó egészséget, erőt és kitartást kívánunk az összes váci tűzoltónak, a gyerekek nevében pedig csak annyit mondhatok, hogy KÖSZÖNJÜK!!! (Petró Zoltán táborvezető) ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét örökbefogadó és sétáltató nap szombaton a Zöld menedék telephelyein

 

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments