Lakásfelújítás: energiapazarlók a családi házak – a felmérésbe több váci ingatlant is bevontak

A családi házak mindössze 3 százaléka tartozik az „A” energetikai besorolás alá, pedig mintegy 2,5 millió forintos beruházással közel ilyenné lehetne tenni egy átlagos családi házat, felére csökkentve az épület energiafogyasztását – közölte az energiahatékonysági beruházásokat koordináló Fenntartható Otthon Zrt az MTI-vel. A társaság felmérést végzett, amelybe váci ingatlanokat is bevontak – mondta lapunknak Schenk Lajos, a Vác-Szob-Rétság Kistérségi zöldPont Irodák vezetője.

A felújítás ebben az esetben ablakcserét, valamint a falak hőszigetelését jelenti. A fűtési rendszer korszerűsítésével, valamit a megújuló energia hasznosításával – például napkollektor beszerelésével – már 60-85 százalékos energiamegtakarítást lehet elérni.

A társaság a nála jelentkezett 600 családiház-tulajdonos épületét felmérve arra a következtetésre jutott, hogy a legtöbb esetben az elért megtakarításból finanszírozni lehetne az energiamegtakarító beruházást. A hitel lejárta – 8-10 év – után pedig már a tulajdonos élvezné a megtakarítás adta anyagi előnyöket.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a 95 esztendős Tamás Pált

hirdetés

A felmérésben zömében 1960 és 1990 között épült házak szerepeltek. Ezek egyharmada kifejezetten rossz energetikai minősítésű, másik harmada nem éri el a középkategóriát. A harmadik harmad ennél jobb, de még mindig messze van a korszerűtől. Pedig a magyar épületenergetikai követelmények alatta maradnak az európai élvonalnak – jegyzi meg a cég közleményében. Schenk Lajos elmondta: az említett 600 ingatlanból Vác és vonzáskörzetéből 23 energetikai-korszerűsítési felmérési igényt vettek fel, s további  8 társasházi felmérés is zajlik, ezek mind Vácon.

Napelemes, újonnan épült házak. A jövő már elkezdődött…

A budapesti központtal működő Fenntartható Otthon Zrt-t a Magyar Építőipari Nonprofit Kft és a Zöld Mentor Kft alapította 2011-ben. A több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberek és vállalkozások azzal a céllal indították el a Fenntartható zöldOtthon Programot (FeOP), hogy meghonosítsák az energiatakarékos házak kultúráját. A FeOP egy olyan komplex program, amely az energetikai állapotfelmérés, tervezés és kivitelezés minden területét felöleli, és finanszírozási konstrukciót is kínál. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments