Vöröskeresztes elsősegély-nyújtó verseny Szegeden:
a váciak a középmezőnyben végeztek

Ki a legjobb elsősegélynyújtó? Ezért a címért versengtek a hazai és a külföldről érkezett csapatok szombaton, a Magyar Vöröskereszt országos elsősegélynyújtó versenyén, Szegeden. A hazai legnagyobb humanitárius szervezet immáron 41. alkalommal szervezte meg felmenőrendszerű elsősegélynyújtó megmérettetését. A szombati döntőben 49 csapat, 255 versenyzője adott számot társadalmi és elsősegélynyújtási ismereteiről, köztük a Váci Ifjúsági Vöröskereszt gárdája is.

A megmérettetésre Szerbiából is jött egy csapat. A versenyzőknek egy 20 állomásos, körpályán kellett teljesíteniük a feladatokat. A baleseti szituációk között volt motoros baleset, vízbefulladás, gyalogos gázolás is.

A versenyzők mellett közel 150 önkéntes segítő, baleseti imitátor, 14 vöröskeresztes elsősegélynyújtó koordinátor és 43 OMSZ dolgozó vett részt. Az Országos Mentőszolgálat képviselői értékelték a gyakorlati állomásokon a versenyzők felkészültségét. A szimulációs gyakorlatokon gyermek, ifjúsági és felnőtt kategóriákban mérkőzhettek meg a résztvevők. A váciak az ifjúságiak versenyében 18 csapat közül a 13. helyen végeztek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

Idén szeptember 8-án, szombaton volt az Elsősegélynyújtás Világnapja. Ezen a napon az elsősegélynyújtásra kiképzett önkéntesek és laikusok által megmentett emberi életeket ünnepeljük. „Nagy öröm számunkra, hogy pont ezen a jeles napon rendezhettük meg Országos Elsősegélynyújtó Versenyünket” – mondta el Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója. „Vészhelyzetben gyakran a legnagyobb gond a bizonytalanság: sokan nem hiszik el magukról, hogy tudnak segíteni, pedig egy baleset, rosszullét során egy jól felkészült elsősegélynyújtó gyors és szakszerű beavatkozása életet menthet” – hívta fel a figyelmet a főigazgató. „Az elsősegélynyújtás nem helyettesíti a sürgősségi ellátást, ugyanakkor a hatékony és gyors beavatkozás első, létfontosságú lépése, amely hozzájárul a sérülés súlyosságának csökkentéséhez, és javítja a túlélés esélyeit” – tette hozzá a humanitárius szervezet vezetője.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyógyszerészek váci találkozója

A Magyar Vöröskereszt egyik alapfeladata az elsősegélynyújtó ismeretek terjesztése, oktatása. A humanitárius szervezetnek országosan mintegy 10 ezer elsősegélynyújtó önkéntese van, csak tavaly 85 ezer közúti elsősegélynyújtó vizsgát bonyolított le. A Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatának képzett önkéntesei pedig 2007 óta több mint 20 ezer strandoló sérülését látták el szakszerűen. Sőt, a szolgálat indulása óta négy esetben életet is mentettek. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments