MA TÖRTÉNT: kettészakadt a Fidesz önkormányzati frakciója, a távozók a vezetést okolják (hangfelvétel)

a városházaCsendes tiltakozás és frakcióból kilépések bejelentése színesítette az év első rendes képviselőtestületi ülését. A városanyáknak és -atyáknak arról is dönteniük kellett, hogy a volt jegyző, aki jelenleg a Szobi Járási Hivatalt vezeti, elviheti-e az eddigi infrastruktúráját, köztük bútorokat, tévét, mobiltelefont és egy notbookot is. Maruszki Gábor azt állítja, a törvény szerint az neki jár. Persze ennek ellenére a testület részéről a válasz  erre egy erős nem volt.

Az ülés kezdetén talán senki nem sejtette, hogy micsoda izgalmakat hozhat a nap. Először egy hölgy pattant fel a hallgatóság soraiból egy táblát a magasba emelve, melyen Jakab Zoltánnak üzent: adja vissza, ami az MSZP-nek visszajár, vagyis a mandátumát. A csendes demonstráció nem váltott ki nagy visszhangot, így hát tovább folytatódott az ülés, melyen mint egy gumicsontot, úgy rágtak meg két témát is a képviselők.

Az egyik ilyen a hóeltakarítás körül kialakult helyzet volt, vagyis, hogy a megbízott Remondis nem teljesítette a megbízást túl jól. Ezért hibás teljesítésre hivatkozva döntött úgy a grémium, hogy a 17 éve élő szerződést felmondja. Majd jött a következő csont, a szemétszállítás. Itt a Váci Hulladékgazdálkodási Kft új ügyvezetőjét, Filó Andrást faggatták több mint fél órán keresztül.

Dr__Banhidi_Peter_152582Az ebédszünetet követően már három képviselő borzolta a kedélyeket azzal, hogy bejelentették,  kilépnek a Fidesz frakcióból és Pro Urbe néven újat hoznak létre. A sort Bánhidi Péter (képünkön) indította, aki hosszan taglalta döntésének okait (ezt hanganyagunkban itt meghallgathatják és a Váci Napló keddi lapszámában részletesen is olvashatják). Azt is kijelentette: elhatárolódnak az MSZP frakcióból kilépett független baloldali képviselőtől. Katonáné Doman Erika levelét döntéséről távollétében Bánhidi Péter olvasta fel. A harmadik kilépő képviselő Csereklye Károly volt. Az ő indoklásukat keddi lapunkban teljes terjedelemben elolvashatják.

A döntésre Pető Tibor (Fidesz) alpolgármester reagált az ülés után. Mint mondta, úgy érzi, hogy szándékosan a járási hivatal vezetőjének kinevezése után hozták nyilvánosságra döntésüket a képviselők, melyhez szerinte a frakción belül régóta húzódó belső konfliktus vezetett. Bízik benne – jelentette ki -, hogy az új egységgel továbbra is együtt tudnak dolgozni. Fördős Attila (KDNP) polgármester sok sikert kívánt az új frakció működéséhez és elmondta: nyitottak a koalícióra.

Bánhidi Péter bejelenti kilépését a frakcióból

Egy érdekes momentuma volt még az ülésnek: az egyik napirendnél arról is kellett döntenie a testületnek, hogy a Szobi Járási Hivatal élére kinevezett korábbi városi jegyző, Maruszki Gábor igényét a hivatalban használt eszközeire elfogadja-e vagy sem. A kormányhivatal álláspontja szerint a járási hivatalhoz távozó személyek számára a szükséges infrastruktúrát a korábbi hivatalnak kell a rendelkezésére bocsátania. Mivel ezzel sem a polgármester, sem pedig a szakbizottságok, most pedig a testület sem értett egyet, nem tudni, mi lesz a Maruszki Gábor igényével.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Föld napi váci rendezvények – Kerékpáros felvonulás és Naszály túra

A volt jegyző ugyanis vinne egy notbook-ot, egy nyomtatót, egy íróasztalt, egy könyves szekrényt, egy forgófotelt, egy tévét, egy videót és egy mobiltelefont is, ám mindezeket a város az itteni polgárok pénzén vásárolta és városi tulajdont képeznek. Az újfajta állami einstandolással kapcsolatban Jakab Zoltán (független) pedig javasolta, hogy csapják hozzá emlékként azt a két váci téglát is, melyet a korábbi hivatalvezető az asztalán tartott. Csereklye Károly információi szerint azonban most is el tudja látni a feladatát a szobi járás, hiszen minden adott hozzá. Hogy jelentkezik-e az eszközökért a volt jegyző, azt nem lehet tudni, de ha ez a törvény, mindenesetre szabadon elviheti a számára fontos dolgokat – hangzott el. (Váci Napló) ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét örökbefogadó és sétáltató nap szombaton a Zöld menedék telephelyein

További részletek a Váci Napló jövő keddi számában!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments