Szálló por: több településen, köztük Vácon is veszélyes, illetve egészségtelen a levegő

rossz levegőA szálló por magas koncentrációja miatt három településen veszélyesnek, hat településen egészségtelennek minősítette a levegőt az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) kedden. Ezek között szerepel Vác is.  Az OKI térképén piros színnel jelölték Sopront, Putnokot és Sajószentpétert, ahol veszélyes minőségű a levegő. Itt a szálló por (PM10) köbméterenkénti koncentrációja már 100 mikrogramm feletti.

Narancssárga színnel jelölték, vagyis a levegő minősége egészségtelennek számít Tatabányán, Várpalotán, Pécsen, Salgótarjánban, Miskolcon és Szolnokon. Itt a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm.

Kifogásolt a levegő minősége, ezért az OKI térképén zöld színnel szerepel tizenegy település, köztük Budapest is, míg az elfogadható levegőminőséget jelző kék színnel öt települést jelöltek. Ezek: Vác, Szeged, Kazincbarcika, Hernádszurdok és Oszlár.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Váci Dunakanyar Színház áprilisi előadásai

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát. (MTI)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments