Árvíz, hétfő este: lassan apad a Duna Vácnál

Hungast_tamogatas_vacLassú apadásba kezdett hétfőn hajnalban a Duna Vácnál, míg vasárnap este 804 centiméteren tetőzött, addig ma este hat órakor már 786 centiméteren volt. De még ez is meghaladja 19 centivel a korábbi legmagasabb vízszintet. Ma már nem tartott sajtótájékoztatót Fördős Attila, ami talán azt jelzi, hogy minden rendben van a védekezésben – ezt erősítette meg lapunknak Dudás István koordinátor is szerkesztőségünk érdeklődésére.

Tizennégy embernek kellett kiköltöznie a sétányról

A helyi katasztrófavédelmi tervben szereplő 152 ember helyett 14-nek kellett kiköltöznie a Liszt Ferenc sétányon lévő lakásából – közölte Fördős Attila hétfőn az MTI-vel. A polgármester arról beszélt, hogy bár a katasztrófavédelmi terv szerint eredetileg 70 ingatlant kellett volna elhagyniuk a lakóknak az Ady Endre, a József Attila és a Liszt Ferenc sétány körzetében, de a vasárnap délutáni bejáráson tapasztaltak alapján egyelőre csak azokat kérték meg otthonuk elhagyására, akik házában 40 centiméternél magasabban állt a víz, illetve ahol közvetlen veszély fenyegetett. Így végül 7 házból 14 ember költözött ki. Mindenki maga oldotta meg az elszállásolását.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megérkeztek az első kisgyermekek az új váci bölcsődébe

A városvezető azt is elmondta, hogy a három sétány a legkritikusabb, a Liszt Ferenc sétányon néhol mellmagasságig ér a víz, míg például az Ady Endre sétány magasabban helyezkedik el, és a lakásokat előkertek is védik.

Hozzájárult a parlament a veszélyhelyzet meghosszabbításához

Pintér Sándor belügyminiszter indítványának egyhangú elfogadásával az Országgyűlés felhatalmazta a kormányt, hogy a múlt kedden a Duna áradása miatt elrendelt veszélyhelyzetet július 19-éig meghosszabbítsa.

A kabinet a múlt héten Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyére, Pest megyében a szobi járás, a váci járás, a dunakeszi és a szentendrei járás területére, valamint Budapestnek a Duna-part menti területeire hirdetett veszélyhelyzetet.

Veszélyhelyzetben a településeken a katasztrófavédelmi munka irányítását a polgármestertől a katasztrófavédelem területi vezetője által kijelölt megbízott veszi át, korlátozható a járműforgalom, valamint a lakosság közterületi tartózkodása, továbbá szükséges esetben elrendelhető a kitelepítés is. Veszélyhelyzetben emellett ideiglenes polgári védelmi szolgálat rendelhető el.

árvíz vízben áll a stadion-530

Hungast: Vácon is segíti az árvízi védekezést

Az elmúlt időszakban a Dunán levonuló árhullám és a vízgyűjtő területen lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt az eddig mért legnagyobb árvízszintnél is közel 35 centiméterrel magasabban tetőzött a Duna Vác közigazgatási területén. Az összehangolt munkának, a szervezett segítségnek és a sok önkéntes felajánlásnak köszönhetően a védőgátak kiépítettsége már napokkal a tetőzés előtt is szinte száz százalékos volt. A Duna-parton azóta is folyamatosan dolgoznak a lakóterületek megóvásán a veszélyeztetett városrészekben. A napi szintű tájékoztatásban kiemelték, hogy a felajánlásoknak köszönhetően az árvízi munkákban közreműködők étkeztetése, folyadékkal történő ellátása folyamatos. Ilyenkor jól jön minden segítség és támogatás.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét a gyermekek védelme volt a téma a városházán

Sok önkéntes és több nagyvállalat, köztük a Hungast is felajánlotta segítségét az árvízi védekezésben résztvevők ellátásában. A nehéz körülmények között szakadatlanul dolgozó katasztrófavédelmi szakemberek, polgárőrök, katonák és önkéntesek mellett, roma fiatalok, rendőrhallgatók és a helyi iskolák diákjai és tanáraik is segítettek a gátakon. Fördős Attila, Vác polgármestere köszönetét és elismerését fejezte ki az önfeláldozó lakossági és egyéb segítségért.

Páger Zsolt, a Hungast üzletfejlesztési igazgatója elmondta, hogy a Hungast cégcsoport munkatársai több érintett településen is segítenek biztosítani az élelmet a védekezésben résztvevő embereknek. Az Országos Katasztrófavédelem kereste meg a Hungast cégcsoportot, hogy ételadománnyal támogassa a váci Duna szakaszon, a védekezésben segítő munkatársaikat. Csütörtökön 300 adag reggelit osztottak szét a gáton dolgozó katasztrófavédelmi szakembereknek. Cégcsoportunk segítségére a későbbiekben is számíthatnak az ország áradás sújtotta területein, nyilatkozta Páger Zsolt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Közösségünk kincsei - Vajda Lajos és Szentendre vándorkiállítás a váci művelődési központban

A Hit Gyülekezetének önkéntesei a gáton

Az árvíz elleni védekezésre mozgósította tagjait országosan a Hit Gyülekezete. A hét elején létrehozott vezetési-irányítási centrum több mint ezer, kétkezi segítséget nyújtó aktivistát koordinál, valamint közétkeztetési, árvíz-katasztrófavédelmi eszközökkel, melegedő- és pihenősátrakkal, illetve más, krízishelyzeteknél használatos kellékekkel, anyagokkal támogatja a védekezési munkálatokat a Duna teljes hazai szakaszán.

A Váci Hit Gyülekezete már kedden bekapcsolódott az árvízvédelmi munkálatokba. Vácról és a környékbeli településekről, illetve Balassagyarmatról minden nap 15-20 fős csoportokban veszik ki részüket a mentési feladatokból a váci hitesek. Tevékenységüket Kormos Attila és Moravcsik Attila koordinálja. Néhány napig a Halászkertnél, a váci börtönnél, a Diadal térnél gőzerővel folyó gátépítésen dolgoztak, utána pedig a komp és a Halászkert vendéglő közötti szakaszon erősítették a homokzsákokból épített gátat. (Váci Napló – fotó: facebook)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments