Kizárták a Pest Megyei Közgyűlés MSZP-frakciójából Keller Lászlót és Jakab Zoltánt

Jakab Zoltán önkormányzati képviselőKeller László és Jakab Zoltán bejelentette, hogy a kizárták őket a frakcióból, amit jogszerűtlennek tartanak – tájékoztatta Ambrus András, a megyeháza sajtófőnöke az MTI-t pénteken. A Pest Megyei Közgyűlés pénteki ülése előtt László Ferenc, az MSZP frakcióvezetője írásban jelezte Szűcs Lajosnak, a közgyűlés fideszes elnökének, hogy a két képviselő már nem tagja az MSZP frakciójának. Az elnök tudomásul vette a bejelentést, így Keller László és Jakab Zoltán a továbbiakban függetlenként vesz részt a közgyűlés munkájában – ismertette a sajtófőnök.


 

Keller László és Jakab Zoltán napirend előtt szót kért, és arról tájékoztatta a közgyűlést, hogy a szocialista frakció kizárta őket, amit nem tartanak jogszerűnek – tette hozzá.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
A püspök beszélt a zöld böjtről is húsvét kapcsán

Ambrus András közölte: a közgyűlés függetlennek tekinti őket, így a 43 tagú Pest Megyei Közgyűlésben a Fidesz-KDNP frakciójában 26-an, az MSZP-ében nyolcan, a Jobbikéban heten vannak, valamint a két független.

László Ferenc az MTI megkeresésére közölte, hogy nem kommentálja a történteket.

Keller László az MTI-nek azt mondta: jogellenesen zárták ki, mert nem tartották be a frakciószabályt. A képviselő emellett úgy véli, hogy a közgyűlés elnökének az eljárása nem felel meg a szervezeti és működési szabályzatnak. A képviselő úgy fogalmazott: "szégyellem, hogy a korábban szolidárisabb és humánusabb közösség ennyire felhígult, hogy a maguk által jegyzett frakciószabályt áthágva zártak ki".

Jakab Zoltán az MTI-nek jelezte, hogy a frakciószabály szerint nincs igazán jogorvoslati lehetőségük, ennek ellenére kötelességüknek érezték, hogy a megyei közgyűlés hiteles tájékoztatást kapjon. "Tisztában vagyok azzal, hogy a kormánypárti többségnek nincs szüksége a szavazatunkra, és elfogadom, hogy a közgyűlés elnöke nem kíván foglalkozni az MSZP belső ügyeivel". Jakab Zoltán hozzátette: nem mond le mandátumáról, és továbbra is a baloldali értékrend szerint végzi képviselői munkáját a közgyűlésben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
A váci Juhászban jól működik a digitális oktatás

Tavaly júniusban az MSZP Pest megyei etikai bizottsága egyszer már kizárta a pártból Keller László volt közpénzügyi államtitkárt, de ezt a határozatot szeptemberben eljárási hibák miatt megsemmisítette az MSZP országos etikai és egyeztető bizottsága. Mint arról korábban a Váci Napló is beszámolt, Keller László kizárásához az vezetett, hogy több nyilvános fórumon kritizálta Bóth János volt polgármestert, a helyi párt vezetőjét, aki akkoriban az MSZP megyei elnöki tisztségéért indult. Jakab Zoltánt korábban pártfegyelem miatt zárta ki soraiból a váci MSZP frakció. Bóth János többször felszólította őt, hogy adja vissza mandátumát, melynek ő eddig nem tett eleget. Azóta függetlenként ül a váci képviselőtestületben, párttagságát még tavaly több tagtársával együtt felfüggesztette, mindadig, amíg Bóth János a helyi szervezet elnöke. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Koronavírus: maszkokat varrnak a váci diákok

Csatlakozz hozzánk!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!