Kitüntették Pálinkás Tibort, a Honti Múzeum vezetőjét

Pálinkás Tibor igazgatóAz augusztus 20-ai államünnep alkalmával kitüntetett személyiségek között olvashatjuk a köztársasági  elnök 369/2013. (VIII. 21.) KE határozata alapján Pálinkás Tibor (képünkön) igazgató nevét, aki az ipolysági Honti Múzeum és Simonyi  Lajos Galéria vezetője. A Magyar Arany Érdemkereszt (polgári tagozata) kitüntetést vehette át szeptember 4-én a pozsonyi Magyar Nagykövetségen Balogh Csaba nagykövettől.


 

A rangos és magas kitüntetést testvérvárosi múzeumigazgató kollégánk  „a Középső-Ipoly mentén évtizedek óta végzett bronzkori és középkori  ásatásai, néprajzi gyűjtő, leletmentő és tudományos kutatómunkája, fáradhatatlan kulturális,  helyi, közéleti szervezői tevékenysége elismeréseként” kapta.

Az ipolysági Őrhegyen végzett – több éve folyó – ásatáson egy négyezer évvel ezelőtti kézműves település műhelyeit sikerült feltárnia, ahol a hatvani kultúra emberei éltek és dolgoztak. Előkerültek a mesterek  (bronzöntők, takácsmesterek, orsógombgyártók) munkaeszközei és a szertartásokon használt tárgyak is, több tucat agyagból készült állatszobrocska, amelyek szarvasmarhát, birkát, malacot, sőt bölényt ábrázoltak. Ilyen korabronzkori falu még alig került elő az országban, ezért kiemelkedő jelentősége van a régészetben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a 95 esztendős Tamás Pált

Gratulálunk testvérvárosunk intézményvezetőjének a magas elismeréshez és kívánjuk, hogy  közös munkánk továbbra is sikeresen és eredményesen folytatódjék. (Mándli Gyula)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments