Közeleg az idő – abszurd komédia a házasságról

színház rajz álarcokOktóber 26-án és 27-én 19 órakor a váci színházban mutatja be a Neptun Brigád független színházi társulás legújabb előadását, Line Knutzon kortárs dán drámaíró művének színpadi adaptációját.

„Abszurd komédia rólunk. De komolyan. Rólunk: férfiakról és nőkről, férjekről és feleségekről, barátokról és barátnőkről. Ajánljuk azoknak, akiket nem zavar, ha olykor magukra ismernek, és mernek nevetni magukon.” Felhőffi-Kiss Lászlót (rendező, színész Kaposvári Csiky Gergely Színház, Budaörsi Játékszín, fővárosi Nemzeti Színház, független színházi társulatok), a darab rendezőjét, valamint Kis Domonkos Márkot, a Váci Dunakanyar Színház ügyvezető igazgatóját kérdeztem az előadásról.

– Miért éppen egy kortárs dán drámaíró művét választottátok?

FKL: – Nem volt szempont az író nemzetisége, de azt szerettük volna, hogy kortárs legyen a mű, amin elkezdünk dolgozni. A darabot Baksa Imre, a Neptun Brigád vezetője ajánlotta, és amikor elolvastam, rögtön beleszerettem. Rendkívül pontosan, drámaian, de különös, groteszk humorral fogalmazza meg a házasság különböző eseményeit, örömeit, kudarcait, zsákutcáit, s mindezt olyan izgalmas, sajátos nyelven teszi, mely számomra igen megragadó volt. Magunkra ismerhetünk a szereplőkben, sajátunknak érezhetjük a problémáikat, sikereiket és ballépéseiket egyaránt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Matkovich Ilona bejelentette az Összefogás Vácért polgármester- és képviselő-jelöltjeit

Közeleg az id_ (31)-520

– A mű a közönség számára még viszonylag ismeretlen, bár már megélt két magyarországi bemutatót. Mi a te rendezői koncepciód?

FKL: – Számunkra izgató kihívás volt, hogy egy kevéssé ismert művön dolgozzunk. A mi megfogalmazásunkban egy szívszorító bohóctréfát tárnánk a nézők elé, s előadásunkban igyekszünk a tragikus és humoros pillanatokat keverve folyamatosan izgalomban tartani nézőinket.

– Korábban dolgoztál már a Neptun Brigád színészeivel?

FKL: – Még nem volt közös munkám a társulattal, de a tagokkal külön-külön már dolgoztunk különböző produkciókban. Régóta ismerjük egymást, egymás munkáit. Nagyjából azonos színházi világot, ízlést képviselünk, így könnyen megtaláljuk a hangot a színház egyébként nagyon érzékeny munkafolyamatában.

– Miért éppen a váci színházban lesz a darab bemutatója? Hol láthatja ezentúl a közönség?

KDM: Gáspár Anna (a darabban Oda szerepét alakító színésznő), a MANNA Egyesület főtitkára keresett meg, hogy szeretnék a Neptun Brigád következő előadását itt, Vácon bemutatni. Természetesen befogadó színházként nem csak futó darabokat, hanem bemutató előadásokat is fogadunk. Tudomásom szerint csak itt fogják játszani ezentúl, ez mindenképpen egy érdekessége a dolognak. De nem ez lesz az első független színházi produkció nálunk, hiszen nagy sikerű, teltházas előadásaink a Szkalla lányok, a Telefondoktor és a S.Ö.R. is független színházi produkciók voltak. Ezeknek a társulatoknak van egy nagyon nagy érdeklődői, kritikusi, rajongói köre. Reméljük ez az előadás, – ahogy a korábbiak is, – sok fővárosi nézőt vonz majd, és emellett a helyi nézők tetszését is elnyeri. (Fehérvári Fruzsina)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments