Közös gondolkodás, közös értékek

Testvérvárosi konferenciaNégy testvérváros képviselői látogattak el múlt héten pénteken Vácra, hogy közös programok keretében három nap alatt ismerkedjenek meg egymás kulturális értékeivel, városaival.  A „Közös európai identitás kialakulásának és a polgárok aktív részvételének elősegítésére – Közös értékeink, jogaink és lehetőségeink a demokratikus Európai Unióban” címmel megszervezett rendezvényen  Székelyudvarhely, Järvenpää, Ipolyság és Dubnica nad Váhom is bemutatkozott.

A programot Fördős Attila polgármester nyitotta meg, aki örömét fejezte ki, hogy a Váci Világi Vigalmon kívül most adódott egy alkalom, hogy a testvérvárosokból Vácra látogassanak.

– Az igazi tartalom, az ilyen programokban van, ahol megismerhetjük egymás gondolkodásmódját, kifejezésmódját, világnézetét, és számunkra külön érték az, hogy a csonka Magyarország határain túl élő magyarokkal és a magyar-magyar kapcsolatban előre tudunk lépni – mondta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

A  városban lezajlott és jelenleg is futó projekteket Pető Tibor alpolgármester mutatta be a jelenlévőknek. Most is elhangzott: az elmúlt négy évben öt és félmilliárd forint értékben sikerült fejlesztéseket megvalósítani Vácon különböző pályázatok révén.
Az alpolgármester szavait követően Lévai Dávid a város főépítésze mutatta be Vácot és értékeit a vendégeknek, majd a résztvevő települések is bemutatkoztak egymásnak.

Párhuzamosan a konferenciával egy vetélkedő is zajlott a középiskolások és a főiskola csapatainak, melyet Boda Mária, a Váci Madách Imre Gimnázium magyar szakos tanára vezetett. Bevezetőjében arról beszélt a diákoknak, hogy Vácon nagyon jól működnek a testvérvárosi kapcsolatok, van olyan is  – a finn kapcsolat -, amely 30 évre is visszanyúlik.

– Mivel már az Európai Unió eltörölte a határokat és számos olyan lehetőséget biztosít tagországainak, amelyekkel fejlődni tud, mind gazdaságában, mind pedig kultúrájában – hangsúlyozta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

A vetélkedőben külön díjazták az Apor Vilmos Katolikus Főiskola csapatait, melyekből az egyes számú végzett az első helyen. A középiskoláknál a Váci Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium és a Piarista Gimnázium holtversenyben szerezte meg az első helyen.

Délután került megszervezésre a K16 Kortárs Galériában a testvérvárosi és a váci művészek közös kiállítása. Fördős Attila polgármester köszöntötte a vendégeket, majd Orvos András festőművész nyitotta meg a tárlatot. A tárlat december 8-ig tekinthető meg a Káptalan utcai kiállítóteremben. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments