Jogerősen öt évre ítélték a rendőrökre támadó férfit

bírói kalapácsA Budapest Környéki Törvényszék csütörtökön hirdetett ítéletet G. J. ügyében, akit a külön törvényben meghatározott intézkedést végrehajtó rendőr sérelmére, felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntettével és más bűncselekmények elkövetésével vádolt meg a Pest Megyei Főügyészség.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2011. június 8-án 14.30 körül – kezében egy nagyméretű villáskulccsal – megjelent a sértett váci házánál, ahol a vele szemben évekkel korábban bűnügyi vizsgálóként eljárt, már nyugállományú rendőr lakott. Vele kívánt beszélni, de csak a férfi édesanyját találta otthon, vele üzent a sértettnek, hogy kereste.

Halló-kockaA vádlott 2011. június 9-én éjfél előtt kétszer is felhívta a sértettet, de megint csak az édesanyjával tudott beszélni, ez alkalommal trágár szavak kíséretében azt üzente a sértettnek, hogy keresse meg őt, mert beszélni akar vele. A sértett édesanyja ekkor felszólította a vádlottat, hogy ne zaklassa, ne telefonáljon többet.

2011. június 10-én délelőtt a sértett megjelent a vádlott háza előtt. Amikor a vádlott ezt meglátta, indulatosan a kapu felé indult és a sértettet ütésre, dobásra emelt sörösüveggel fenyegette, kérdőre vonta, hogy az évekkel azelőtti bűnügyben miért volt fogvatartásban. A sértett ekkor eltávolodott onnan, próbálta a vádlottat lecsillapítani, illetve telefonon a helyszínre hívta két barátját.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci konferencia a reneszánszról

Amikor együtt a ház kapuja elé értek, a vádlott – egyik kezében egy nagyméretű konyhakést, a másikban egy villáskulcsot tartva – támadólag rohant feléjük, majd megállt. Próbálták lecsillapítani, de a vádlott, kezében a már említett eszközökkel a „kinyírlak, leszúrlak” szavak kíséretében megkergette őket. A sértett és két társa rövid hátrálás után szembefordultak vele.

A vádlott, mivel nem fért hozzá a sértetthez, rövid idő múlva Vác belvárosa felé távozott.

2011. június 10-én ismét felhívta a sértett lakását és az édesanyjával azt üzente a sértettnek, hogy „egy gyáva patkány, mert elszaladt előle és hárman jöttek vissza, s a társai is patkányok, mert hárman szaladnak el egy ember elől”. A sértett ekkor tett feljelentést a Váci Rendőrkapitányságon zaklatás vétsége miatt a vádlott ellen.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Föld napi váci rendezvények – Kerékpáros felvonulás és Naszály túra

A feljelentés nyomán még aznap délután a Váci Rendőrkapitányság járőrei, a vádlottat meglátva az utcán, a bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt elő akarták állítani, intézkedés alá vonták és felszólították, hogy igazolja magát. A vádlott elszaladt, majd rövid menekülés után szembefordult a rendőrökkel és a nála lévő szatyorból a kezébe vette a konyhakést és a villáskulcsot és a ”megdöglötök, megöllek benneteket!” szavakat kiabálva a rendőrök felé szúró-vágó mozdulatokat téve közeledett.

M. Gábor rendőr ekkor folyamatos hátrálás közben egy figyelmeztető, majd a vádlott mellé a talajra, illetve a lábai irányába 9 célzott lövést adott le, melyek közül egy a vádlott bal lábszárát érte. Az áthatoló lőtt sérülés ellenére a vádlott elfutott és az őt üldöző rendőrök szem elől tévesztették.

rendőri intézkedés - MTI fotó

Amikor utolérték, a vádlott a két rendőrre támadt a késsel és a villáskulccsal. A rendőrök a vádlottat többször is hiába szólították fel támadó magatartásának abbahagyására. Amikor a férfi 1,5-2 méterre megközelítette őket, O. Róbert rendőr egy célzott lövést adott le a jobb lába irányába. A lövés a vádlottat térdtájon találta el, ekkor a férfi elesett, ezt követően a rendőrök megbilincselték.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Közösségünk kincsei - Vajda Lajos és Szentendre vándorkiállítás a váci művelődési központban

A vádlott a pszichotikus szintet elérő személyiségzavarban szenved, mely megfelelhet a borderline diagnózis kritériumainak – állapította meg a bíróság. Ezen betegségszintű személyiségzavar a vádlottat súlyos fokban korlátozta cselekménye következményeinek felismerésében, illetve abban, hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjen.

A Budapest Környéki Törvényszék minden körülményt mérlegelve hozta meg döntését. Az ítélet szerint G. J. vádlott bűnös 3 rendbeli emberölés bűntettének előkészületében, 1 rendbeli hivatalos személy elleni erőszak bűntettének előkészületében, 2 rendbeli zaklatás vétségében és 1 rendbeli súlyos testi sértés bűntettének kísérletében, ezért őt a bíróság 5 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A vádlottat az ellene 1 rendbeli garázdaság vétsége miatt emelt vád alól felmentette. Az ítélet jogerős. (munkatársunktól – képünk illusztráció)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments