Könyvtári toplista: a gyerekek aktívabbak

BabolvasóA gyerek olvasók a legaktívabbak, ez derült ki a Katona Lajos Városi Könyvtár kérésünkre készített olvasói toplistájából, amelyben a legnépszerűbb könyv, egy mesekönyv. Bartos Erika művét, az Anna, Peti és Gergő című könyvet a tavalyi évben 267 alkalommal kölcsönözték ki. Hasonló a helyzet a CD-k és a DVD-k között is, itt is a gyerek a legaktívabbak.
 
Az aktivitás a 2013-as évtől e-mailben küldött késedelmes felszólítókra való reakcióban is érzékelhető volt: a fiatal korosztály számára annyira nem okozott problémát, hogy elektronikusan értesültek a késedelemről, hogy jelentős mértékben felgyorsult a könyvek visszahozatala, dinamikusan mozgott az állomány és jelentős postaköltséget tudott a könyvtár megtakarítani.

Számos programot és kiállítást szervezett az előző évben is a könyvtár. Az egyik legkiemelkedőbb talán az olvasótábor volt, – melyet bár némi szünet után indítottak újra -, de idén már dupla turnust terveznek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

– Nagyon jó volt az olvasótábor tapasztalata, ezért az idei költségvetésbe már duplázva került betervezésre. A célközönség ugyanaz a korosztály marad, de szétválasztjuk az egészen kicsiket, a kicsit idősebb alsótagozatosoktól a tematika alapján is – mondta Ignéczi Lilla igazgatóhelyettes.

A kulturális programok előző évi sokszínűségéről beszélt Mándli Gyula, a könyvtár igazgatója. Elmondta: sikerült jó munkakapcsolatot kiépíteniük a tavalyi évben a váci ruszin nemzetiséggel, így közösen két programot is szerveztek.

– Számos kiállítást szerveztünk 2013-ban, köztük Ipolysággal, Vác testvérvárosával is. Unicum volt a helyi metszetekből összeállított kiállítás. Az Őszi Könyvtári Napok keretében volt több szép rendezvényünk is, ezen belül kezdtük el a kórházi meseolvasást.

Bár a meseolvasás a beteg gyerekeknek december 31-el lezárult, már tervezik a folytatást. Mint azt Ignéczi Lilla kiemelte: nagyon jók voltak a tapasztalatok.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

– Olyannyira jók a tapasztalatok, hogy úgy tervezzük, hogy önkénteseket fogunk bevonni a programba – mondta.

Egy másik újdonság, amit már előző évben bevezetett a könyvtár, hogy babacsomaggal lepik meg az újszülötteket és édesanyjukat.

A teljes cikket a Váci Napló január 17-iki lapszámában olvashatják el. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments