Ne vedd félvállról: nyakunkon az influenzajárvány

influenza-590x503Még érdemes kérni az influenza elleni oltást, a járvány másfél-két héten belül érheti el Magyarországot. Az enyhe időjárás kedvez az influenza terjedésének – hívják fel a figyelmet a szakemberek.

A tavalyi szezonban a térítésmentesen rendelkezésre álló 1,3 millió influenza elleni vakcina kétharmadát használták fel, a járvány hat hete alatt mintegy 200 ezer embert kezeltek influenzaszerű tünetekkel az orvosok – tájékoztatott az ÁNTSZ kommunikációs főosztálya.

Halló-kockaAz influenza vírusa rendkívül változékony, időről időre módosul. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a hozzá beérkező jelentések alapján minden évben ajánlást dolgoz ki az influenza elleni vakcina összetételére. Fontos kiemelni, hogy az influenzavírusok változékonysága miatt az oltást évről évre meg kell ismételni: az előző évi védőoltás nem ad védelmet a következő szezonra. Az idén úgynevezett három komponensű vakcinát használnak, amely három vírustörzset tartalmaz.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Veszélyhelyzeti ideiglenes beiratkozási rend az ovikban

Az ingyenes vakcinára jogosultak köre megegyezik az elmúlt évivel, tehát az idősek, a krónikus betegek, a várandós nők és az egészségügyi intézményben dolgozók kaphatnak térítésmentesen influenza ellen védőoltást, továbbá ötezer adag ingyenes vakcina áll rendelkezésre a krónikus betegségben szenvedő gyerekek részére. (Váci Napló)

Csatlakozz hozzánk!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!

hozzászólás