Vadfolyosók épültek, veszélyes kerítéseket bontottak

kirándulás az erdőben-520Megszépült történelmi parkterületeket, az erdők élővilágának egyensúlyát segítő korszerű erdészeti eszközök és eljárások megismertetését, valamint az erdőkért dolgozó állami és magántársaságok határokon átívelő, aktív együttműködését eredményezte a Vadászati és Erdészeti Klaszter innovációs program január 31-én zárult pályázata.

Az európai uniós forrásokból, az Ipoly Erdő Zrt vezetésével, magyar és szlovák résztvevőkkel lebonyolított projekt újabb mérföldkő a hazai ökoturizmus feltételrendszerének megteremtésében. A változások a Váchoz közeli börzsönyi tájakat is érintik.

DULÁTE1%A projekt első eredményeként magyar és szlovák nyelven is olvasható marketingtanulmányok váltak elérhetővé az erdészeti termékként előállítható, megújuló energiahordozók (pl. biomassza), a vadászat és vadgazdálkodás, illetve az ökoturisztika témaköreiben. A projekt részeként kialakításra került egy adatbázis és egy információs rendszer is, amelynek segítségével az együttműködésben résztvevők gyorsan hozzájuthatnak a partnereik vállalkozási és fejlesztési tevékenységéhez kapcsolódó lényeges adataihoz – számol be a hírről az Ipoly Erdő Zrt honlapja.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bölcsődék napja - „Hivatástudattal a szívekben”

A pályázati projekt 2012. február 1-én indult, és 2014. január 31-én ért véget. Ez a dátum ugyanakkor csak a jelen pályázat befejezését jelenti, mivel a klaszter a tevékenységeit segítő tanulmányok felhasználásával gyakorlatilag most kezdi meg tényleges működését.

A pályázati projekt során kiemelt jelentőséggel bírtak a szlovák és magyar erdőségek természeti értékeinek megőrzéséért és fejlesztéséért végzett, összehangolt munkák.

Az Ipoly Erdő Zrt által kezelt erdőkben 76 etető berendezést, 62 sózót, több mint 4 kilométernyi vadközlekedő folyosót, közel 20 kilométernyi vadösvényt, 15 vizes élőhelyet, 7 vadmegfigyelő magaslest hoztak létre, valamint 62, megfelelő védőtokkal ellátott vadfigyelő kamerát helyeztek ki a cég munkatársai. Ezeken felül lebontottak több mint 22 kilométernyi régi, vadakra veszélyes erdővédelmi kerítést is. Hasonló beruházások valósultak meg a határ túloldalán is a projekt keretében, ott a Szlovák Köztársasági Erdők állami vállalat (LESY SR) végzett természetközeli vadgazdálkodást segítő fejlesztéseket.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

Az idei FEHOVA szakkiállításon egy külön standon is meg lehetett ismerni az együttműködés részleteit, sőt akár klasztertaggá is lehetett válni! A különleges együttműködés egyébként dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter figyelmét is felkeltette, aki meglátogatta a kiállítóhelyet és találkozott a szlovák és a magyar szakemberekkel, vezetőkkel. (Váci Napló) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments