Különleges koncert: az Amadinda a fél LGT-vel lép fel

Az_Amadinda_es_Presser_Gabor_szilveszteri_hangversenyeFantasztikus, felejthetetlen és minden bizonnyal különleges élményben lesz része azoknak, akik április 28-án ellátogatnak a Madách Imre Művelődési Központba.

E napon 19  órától ad közös koncertet a legendás Locomotív GT két oszlopos tagja, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje díjjal kitüntetett Karácsony János és a Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, zongorista, előadó. Presser Gábor, valamint a fennállásának harmincadik évfordulóját idén ünneplő, Kossuth-és Liszt-díjas Amadinda ütősegyüttes.

A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola egykori hallgatóiból alakult Amadinda együttes a kezdetektől fogva megkülönböztetett fontosságot tulajdonított annak, hogy működése inspirációt nyújtson magyar és külföldi zeneszerzőknek egyaránt a már klasszikussá vált ütőhangszeres kompozíciók bemutatása mellett. A 90-es évek második felében az említettek mellett három új, markáns célkitűzés jelent meg az együttes munkásságában: a tradicionális ütőhangszeres kultúrák kutatása, az együttes tagjainak zeneszerzői tevékenysége, valamint korábbi zenetörténeti korszakok darabjainak ütőhangszeres átiratban való megszólaltatása.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A táj portréja - Tükörkép

Az Amadinda együttes az elmúlt 30 évben aktívan együttműködött olyan világszerte ismert művészekkel mint Eötvös Péter, Paul Hillier, Kocsis Zoltán, Schiff András, Marton Éva, Kurtág György, Keller András és James Wood. A velük való együttműködés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy mára az Amadindát az egyik legeredetibb ütőhangszeres együttesként tartja számon a világ szakmai közvéleménye. kortárs zeneszerzők műveit is szívesen játsszák: Eötvös Péter, Keller András, Kurtág György, Mártha István, Petrovics Emil, Presser Gábor, Vidovszky László és James Wood összességében több mint negyven művet írtak a zenekar
számára.

A Bojtos Károly, Holló Aurél, Rácz Zoltán és Váczi Zoltán alkotta négyesfogat eredetileg a Magyarországon némiképp elhanyagolt ütőhangszeres műfaj felkarolása, a külföldön már jól ismert és népszerű ütőhangszeres kompozíciók bemutatása, magyar zeneszerzők műveinek hazai és külföldi megismertetése volt. Repertoárjuk hamarosan az egzotikus népzenék bemutatására is kiterjedt, ezeket a helyszíneken tanulmányozták (hangszereik egy része is eredeti, autentikus). Maguk is foglalkoznak zeneszerzéssel, és a zenetörténet számos darabjait is átírták maguk számára. Az Amadinda nevet egyébként egy ugandai eredetű ütőhangszerről kapta az együttes.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

A Locomotív GT 1971 áprilisában alakult az akkori kor legjelentősebb hazai rockzenészeiből. A Bartha Tamás, Laux József, Frenreisz Károly és Presser Gábor alkotta formáció szekere hamar beindul, hiszen hamarosan kislemezt, majd ugyanazon év végén nagylemezt is kiadnak. A Kertészeti Egyetemen klubjuk alakul és ugyancsak ebben  az esztendőben kijutnak Japánba, a Yamaha fesztiválra. Az elkövetkező években számos helyen aratnak sikert fellépéseikkel itthon és külföldön egyaránt.

Az Amadinda és a fél LGT közös váci koncertjére belépőjegyek 5900 forintos áron kaphatók a Madách Imre Művelődési Központban.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments