Vigyázat, indul a szezon: motorosok az utakon

motoros baleset a Gödöllői úti elágazásnál-500A motor a szabadság, a sebesség, de maga a veszély is egyben, hiszen szemben a gépkocsi karosszériájával, csak a ruházat és a fejvédő sisak védi az embert. Motorosként tehát fokozottan fontos a közlekedési szabályok betartása és az odafigyelés.

A motorral közlekedőkre – kevés kivétellel – ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az autóvezetőkre. Egyes közlekedési szituációkban – elsősorban lakott területen belül – motorral könnyebbnek, gyorsabbnak tűnik az utazás, de a jármű mozgékonyságából adódó helyzetek sokszor balesetveszélyt idézhetnek elő.

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) 36. § (12) bekezdését minden városi közlekedésben résztvevőnek – autósnak és motorosnak egyaránt – fontos ismerni és helyesen alkalmazni – írja közleményében a megyei főkapitányság.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A táj portréja - Tükörkép

Az említett bekezdés értelmében „ha a járműveknek útkereszteződésben, útszűkületekben, szintbeni vasúti átjárónál vagy egyéb forgalmi okból meg kell állnia – előre sorolás céljából – kétkerekű motorkerékpárral, illetve kétkerekű segédmotoros kerékpárral az álló járművek mellett, vagy azok között, kétkerekű kerékpárral az úttest szélén, az álló járművek mellett jobbról szabad előrehaladni, ha

a) az előrehaladáshoz elegendő hely áll rendelkezésre, és

b) az irányváltoztatási szándékot jelző járműveket az irányváltoztatásban nem akadályozzák.”

A jogszabályban foglaltak szerint tehát mindkét közlekedői csoport köteles az elvárható legnagyobb odafigyeléssel részt venni a fenti közlekedési szituációban.

A lakott területen kívül motorral közlekedők figyelmét a magabiztos úttartás fontosságára hívjuk fel. Számos – sokszor súlyos, halálos – motoros baleset okaként merült fel az útelhagyás. Egy kátyú, az úttestre került tárgy is elegendő ahhoz, hogy a rutintalan gépjárművezetőt megzavarja és letérjen az úttestről.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

A megfelelő motorkezelési technikák elsajátítására a térítés ellenében igénybe vehető tanfolyamok mellett kiváló lehetőség a Pest Megyei Baleset-megelőzési Bizottság (PMBB) által minden évben több alkalommal meghirdetett Ingyenes Vezetői Tréning Motorosoknak (IVTM), melyet tapasztalt motoros járőrök tartanak az érdeklődőknek. A tréningekre a PMBB Facebook oldalán lehet jelentkezni.

A balesetek megelőzése érdekében ugyancsak fontos, hogy a járművet a látási- és útviszonyoknak megfelelően, a helyes sebesség megválasztása mellett vezessük.

Pest megyében 2013-ban 146 olyan baleset történt, melyben motoros volt érintett. Ezek közül 69 esetben a motorkerékpár vezetője okozott balesetet. Motoros balesetben az elmúlt évben 9 személy vesztette életét megyénk útjain. 69-es súlyos, 68-an könnyű sérülést szenvedtek.

A rendőrség munkatársai az ellenőrzéseik során gyakorta találkoznak olyan esettel, amikor a motorkerékpár forgalmi rendszámának láthatóságát változtatják meg.  Kérik a motorosokat, hogy tartózkodjanak az ilyen jellegű magatartástól! (Váci Napló – képünk illusztráció)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments