Bors: Állatok nevelik a rabokat a váci börtönben

Kovács István elítélt a váci börtönben kedvenc nyulával - borsonlineÖdön, az ékszerteknős, Cimbi és Cimbiné, a nyuszik, valamint Pszicho és Killer, a két kis hörcsög boldogan éldegél a váci börtönben. Elítéltek gondoskodnak róluk terápiás céllal.

A Bors cikke szerint tündéri állatok élnek marcona nehézfiúkkal és furfangos simlisekkel. A büntetés-végrehajtásban az elítéltek kötelező munkavégzésén túl számos olyan nevelési módszert alkalmaznak, amivel segíthetik a fogvatartottak társadalmi visszailleszkedését. Egyre több börtönben alkalmazzák az állatterápiát.

A váci börtönben tölti szabadságvesztését a 34 esztendős Kovács István. Amikor nem az asztalosműhelyben dolgozik, akkor a külön erre a célra kialakított helyiségben gondozza a börtön háziállatait. 

– Van itt ékszerteknős, hörcsög és nyúl is – mutatja. – Szeretek velük foglalkozni, megnyugtat.

Kovács István kezében tartja a négy­esztendős Cimbinét. Párját, Cimbit jelenleg a könyvtárban tartják. Ritkán találkozhat a nyúlpár, mivel igen szaporák, s a börtönben nem tudnak mit kezdeni a sok utóddal

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az autizmus világnapján helyezz kék papírvirágot az ablakba!

– Ez a cél. A másik fontos dolog, hogy megtanulják a gondoskodást. Az állatokkal való törődés fejleszti az együtt­ér­zés képességét. Van egyfajta kisugárzásuk is, ami jótékony hatással lehet egy indulatos személyiségre – véli dr. Végh József kriminálpszichológus, hozzátéve: az állatterápiával az elítéltek érzelmi élete is fejlődik.

Kovács István mielőtt bekerült a váci börtönbe, melegburkolóként dolgozott. Azt mondja, ha kiszabadul, ismét a szakmájában szeretne elhelyezkedni, s az is biztos: tart majd állatot.

Ödön, a 15 esztendős ékszerteknős három éve lakik a váci börtönben. Egy bv-s alkalmazott adományozta az intézménynek. Fajtájához képest idősnek számít, a látása sem a régi, ezért Kovács Istvánnak gondosan figyelnie kell, hogy a páncélos megtalálja az akváriumba dobott finom falatokat – írja a borsonline.hu. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments