Presser, Solymos azt üzeni: készülj a Magyar Dal Napjára!

Presser Gábor-250Kilenc vidéki település és Budapest tizenkét helyszíne csatlakozott az idén a szeptember 19-i Magyar Dal Napjához. Ebben az évben 33 színpadon közel 2000 zenész és énkes lép majd fel.

A Magyar Dal Napjának alapítója Presser Gábor, aki a keddi sajtótájékoztatón elmondta: egy ilyen alkalom mindig arról szól, hogy büszkék vagyunk valamire, amit meg akarunk mutatni. A szervezők 2010 óta minden évben meghirdetik a Magyar Dal Fővárosa pályázatot. A megtisztelő címet az idén Hévíz nyerte el, a településen egy egész hétvégét szentelnek a kezdeményezésnek.

2014-től Martonvásár a Magyar Népdal Napja örökös helyszíneként vesz részt a Magyar Dal Napja rendezvénysorozatban. A nagyszabású, egész hétvégés fesztiválon színpadra lépnek a környék hagyományőrző együttesei, de muzsikál a Csík zenekar, a Punnany Massif, Szalonna és bandája, este pedig a népszerű televíziós vetélkedő, a Fölszállott a páva élő gálaműsorának tapsolhat a közönség.

A Magyar Dal Napjának beharangozó eseménye, a nagyon kedvelt Dallamos villamos az idén szeptember 7-én vasárnap közlekedik Budapesten a 47-es villamos vonalán. A részletes programja már megtalálható a rendezvény honlapján.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szakmai napot tartottak a váci humán szféra munkatársai

Valamennyi vidéki helyszín izgalmas programokat tartogat. Békéscsabán Blueskert fesztivál és gyerekkoncertek várják a közönséget, Szombathelyen a 30Y és a PASO, Egerben az Express együttes és a Quimby zenél. Szentendrén klasszikus dalok szólnak majd a városháza dísztermében, míg az Elevenkert a világzene otthona lesz.

Solymos Antal es Torok Adam-700

Két rockklasszikus: Solymos Antal és Török Ádám a sajtátótájékoztatón (fotók: Rick Zsófi)

A sajtótájékoztatón Solymos Antal, az Express együttes képviseletében így kezdte hozzászólását: „Ötven éve vagyunk a pályán. Jobban megy, mint régen. Végre mindent eljátszhatunk, amit szeretünk. Hát ki ünnepelje meg a Magyar Dal Napját, ha nem mi?”

Budapest tucatnyi helyszíne készül a nagy napra. Három új helyszínt is avatunk. A MÜPA Kóruspódiumán tíz kiváló kórus áll majd dobogóra, az Ódry Színpadon pedig a színinövendékek és a zeneszerző hallgatók adnak izgalmas közös koncertet. A Roham Bár a hazai alternatív rockzene új generációs és már legendás képviselőit vonultatja fel. A JazzDal Színpad helyszíne ezúttal a MOM, ahol mások mellett Pély Barnáékkal, a Magyar Vista Social Clubbal, Váczi Eszterrel, Kocsis Tiborral is találkozhat a közönség.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Jövőálló hivatások, személyre szabott figyelem: benéztünk az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára

A Kobuci kertben délelőtt gyerekeknek szól a zene, délután pedig egy igazi világklasszis, Roby Lakatos áll színpadra, de ott lesz Ferenczi György és a Rackajam, a Besh o droM, a Parno Graszt, Both Miklós és a Palimo Story is. Újpalota főterén a Csomópont program fiataljai lépnek színpadra országosan ismert sztárokkal, Nógrádi Tóth István szervezésében kifut a nótahajó, lesz közös éneklés az Óbudai Társaskörben, a RaM-ban Palya Bea, a Bem Rockparton Török Ádám és a Mini koncertezik.

Tavaly nagy siker volt, így most újra színpadra állnak a dalos csajok a Budapest Jazz Clubban. Az izgalmasnak ígérkező koncertfolyamban fellép Szeder, Kozma Orsi, Urbán Orsi, Falusi Mariann, a csupanő Hanem zenekar és a Romengo. A Vígszínházban Ha majd egyszer mindenki visszajön címmel dalokat hallhatunk az első világháború idejéből. Az előadást Eszenyi Enikő rendezi.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Közösségünk kincsei - Vajda Lajos és Szentendre vándorkiállítás a váci művelődési központban


A Magyar Dal Napjának pénzügyi támogatása az elmúlt években folyamatos és drasztikus csökkenést mutat. 2009-ben és 2010-ben, amikor még volt főtámogató, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft támogatói bevétele kicsivel ugyan, de meghaladta a 30 millió forintot. Ugyanez az összeg 2012-ben már csak 18 millió forint volt, 2013-ban nem érte el a 12 milliót, az idén pedig alig lépi túl a 6 millió forintot.

Presser Gábor hangsúlyozta, jövőre lesz ötven éve annak, hogy először hallotta zenélni az Illés együttest, és megérintette, hogy lehet jó zenét hallgatni magyarul is. Az ő generációjának ez akkor nagyon fontos volt.

A Magyar Dal Napja nagyon sokat köszönhet az előadóknak, és büszke arra, hogy az eltelt hét év alatt ezt a mozgalmat megszerette a közönség. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments