Ukrajnai zsidó küldöttek tárgyaltak Vácon

ungvári zsinagógaVácon tárgyalt a Kárpátaljai Magyar Zsidók Szervezetének küldöttsége, élén Huber Béla elnökkel július 31-én. A vendégeket fogadta Turai János, a Magyar Zsidó Kongresszus Külügyi Bizottságának tagja, a Váci Zsidó Hitközség elnöke.
 
A tárgyaló felek közösen megállapították, hogy Ukrajnában kialakult jelenlegi háborús helyzet nyugtalanságot okoz Kárpátalján is – derül ki a most kiadott közleményből.

Turai János hangoztatta, hogy a kárpátaljai magyar zsidósággal mindig jó volt a kapcsolatuk, amit tovább kell fejleszteni – nem csak a magyarokat, hanem a más nemzetiségű idős embereket is segíteni fogják közösen. Továbbra is gyógyszereket juttatnak a  rászorulóknak Ungvárra és Munkácsra. Segitik az idős, beteg emberek diagnózisának megállapítását magyar orvosokkal.
 
Egyeztetés történt arról, hogy a técsői zsinagóga és más volt zsidó középület falán emléktáblák állítását kezdeményezik az ukrán hatóságoknál.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Vác Városért Választási Egyesület képviselő-jelöltjei az önkormányzati választáson

A vendégek megtekintették a Duna-Ipoly-Galgamenti Regionális Holokauszt Kutatási-Oktatási Központot és a Váci Zsidó Hitközség Történelmi Sírkertjét. Elvi állásfoglalás született arról is, hogy a jövő évben Vácon rendezik meg a Kárpát-medencében élő magyarajkú zsidó fiatalok találkozóját.  (Váci Napló – képünkön az ungvári zsinagóga)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments