Vác: válni szeretnének a város déli területének lakói?

a városházaAugusztus 22-én különös napirendet tárgyalt Sződliget önkormányzata. Egy előterjesztést vitattak meg, amelynek lényege: a településsel fizikailag már szoros kapcsolatban lévő, de közigazgatásilag Váchoz tartozó déli részek lakói kérik, hogy kezdeményezzenek egyeztetést a várossal az elcsatlakozásról.

Az utóbbi időben egyre több olyan megkeresés érkezett Sződliget Község Polgármesteri Hivatalához és a település önkormányzatához, amelyben a Vác-dél településrész közigazgatási, jogi státuszáról, a területen élők helyzetének javítási lehetőségeiről érdeklődtek az állampolgárok – áll abban a közleményben, amelyet a sződilgeti polgármester email címéről küldtek el több szerkesztőségnek.

Az ott lakók a sződligetiek szerint úgy érzik: bár a terület Vác város része, ennek semmilyen előnyét nem élvezik. Érzésük szerint ők a város „mostoha gyermekei” és sokkal inkább szeretnének hivatalosan is Sződligethez tartozni.

Hogy pontosítsuk: arról az elmúlt húsz évben gyors ütemben kiépült területről van szó, amely a 2-es főútról közvetlenül elérhet, a vízműteleppel szemközt alakult ki. Az utca vége gyakorlatilag már összefut a falu szélső házaival.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az autizmus világnapján helyezz kék papírvirágot az ablakba!

Vác-Sződliget Google térkép-700

"A településrész távol esik a várostól, ez jelentősen megnehezíti az ott lakók mindennapjait. A gyermeket abba az óvodába kell vinni, amihez területileg tartozik, ám ez hatalmas teher sok család számára, ugyanis nem minden család rendelkezik jogosítvánnyal és saját autóval. Ez a probléma még azon esetekben is, amikor orvosra, gyógyszerre lenne szüksége az embereknek. Véleményük szerint sokkal könnyebb a bejutás Sződliget központjába, ahol minden egy helyen megtalálható, mint beutazni Vácra és órákat keringeni a városban, hogy eljussanak a postára, iskolába vigyék a gyerekeket és megvásárolják a mindennapi élethez szükséges dolgokat. A sződligeti csatlakozás mellett szól még az, az érv is, hogy az árvízi védekezésben Sződliget mindenben a lakók rendelkezésére állt, mikor nagy szükség volt a segítségre, ellenben Váctól semmilyen támogatást nem kaptak" – áll a levélben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

Az érintett településrész közigazgatásilag Váchoz tartozik – állapítják meg. Az egyik vége a korábbi lőszerraktár lenne – és nem a "váci laktanya", mert ott ilyen nincs -, a másik pedig a már Sződligethez tartozó Liget Panzió. A lakók abban bízva fordultak a sződligeti képviselőtestülethez – állítják -, hogy a problémát sikerül megoldani, és a mindkét fél számára előnyös, Sződligethez való csatlakozásról pozitív döntés születik.

Ha a két önkormányzat megállapodik, hogy elindítja a folyamatot, a törvény szerint lakott területrész átadási szándéka esetén az ott lakó választópolgárok – helyi népszavazással kinyilvánított – többségi támogatása szükséges a megállapodáshoz. Lakott területrész átadása nem tagadható meg, ha a képviselőtestületek előzetes megállapodást kötöttek és az átadással a területrész választópolgárainak többsége helyi népszavazás során egyetértett. Lakott területrész átadása az önkormányzati általános választás napjával történhet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

Valószínűleg ez indokolja a mostani felvetést, bár az idő elég rövidnek tűnik ahhoz, hogy a kezdeményezők az idén ezt sikerre vigyék. Ha meg is lenne mindkét fél részéről a szándék, az egyeztetések és a tárgyalások miatt legközelebb csak öt év múlva, az akkori választások során kerülhet át Sződligethez a terület.

"Sződliget Község Önkormányzata 2014. augusztus 22-i ülésén egyhangú határozattal ügy döntött, hogy támogatja a nevezett településrész csatlakozási szándékát és az ezt kinyilvánító határozatot megküldi Vác Város Képviselőtestületének, amelynél kezdeményezi a kérelem napirendre vételét, megtárgyalását, illetve döntését az előkészítő eljárás megindításáról" – áll a közleményben

A városi önkormányzat részéről még nem reagáltak a sződligetiek levelére. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments