Ments életet! Szombaton volt az elsősegélynyújtás világnapja

ElsősegélynyújtásVeszélyhelyzetekben az emberi életek kilencven százalékát a helyszínen jelenlévő civilek mentik meg – derül ki a Nemzetközi Vöröskereszt adataiból. Az Elsősegélynyújtás Világnapján (szeptember 13.) ezúttal a veszélyhelyzetek és katasztrófák idején nyújtott elsősegély fontosságára hívta fel a figyelmet a Vöröskereszt.

Minden ötödik másodpercben meghal valaki a világon valamilyen sérülés következtében. Legyen az baleset, vagy természeti katasztrófa, mindannyian kerülhetünk veszélyhelyzetbe. Ez bárkit, bárhol, bármikor érinthet. Minél több az elsősegélynyújtásra kiképzett és annak használatára felkészült ember, annál nagyobb eséllyel előzhetjük meg a sérülésekkel összefüggő halálesetek bekövetkezését nap, mint nap.

Veszélyhelyzetekben az életek kilencven százalékát a helyszínen jelenlévő emberek mentik meg – hívja fel a figyelmet a Nemzetközi Vöröskereszt. Képzettnek lenni az elsősegélynyújtás terén csökkenti a sebezhetőségeket, és segíti az alkalmazkodó képes közösségek megteremtését, felkészíti az embereket arra, hogy hogyan reagáljanak egy újabb katasztrófa esetén.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a 95 esztendős Tamás Pált

Szeptember 13-án, az Elsősegélynyújtás Világnapján azok a „hős elsősegélynyújtók” álltak a középpontban, akikre szükségünk van, hogy felkészülten életeket mentsenek katasztrófák és napi veszélyhelyzetek esetén is.

Sokszor a félelem és az elsősegélynyújtásban való jártasság hiánya jelent akadályt, amikor egy élet forog kockán és cselekedni kell. Az újraélesztés (CPR) megkétszerezheti, vagy háromszorozhatja az áldozat esélyét a túlélésre, ha a hirtelen szívmegállás után azonnal és helyesen alkalmazzák. Ám csak az áldozatok harminckét százaléka kap segítséget a jelenlévő szemlélőktől – derül ki a világméretű felmérés adataiból.

A Vöröskereszt Vörösfélhold Mozgalom, a világ vezető elsősegélynyújtást oktató és szolgáltató szervezeteinek egyike, 14 millió embert oktat évente életmentő ismeretekre.

A Magyar Vöröskereszt egyik legismertebb alapfeladata – a véradás mellett- az elsősegélynyújtó ismeretek terjesztése, oktatása. A Vöröskeresztnek országosan mintegy 10 ezer elsősegélynyújtó önkéntese van, csak tavaly 70 ezren tettek sikeres közúti elsősegélynyújtó vizsgát a hazai legnagyobb humanitárius szervezetnél. Idén 43. alkalommal szervezte meg Országos Elsősegélynyújtó Versenyét, melyen évről-évre 300 fiatal elsősegélynyújtó méri össze tudását. A Magyar Vöröskereszt egyik legnépszerűbb programja Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat, ahol képzett vöröskeresztes önkéntesek 2007 óta 27 245 strandoló sérülését látták el szakszerűen, a szolgálat indulása óta négy esetben életet is mentettek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

Szeptember 13-án, az Elsősegélynyújtás Világnapja alkalmából és az elkövetkezendő napokban a Magyar Vöröskereszt országszerte több településen – Budapest, Pécs, Miskolc, Szeged, Dunaújváros, Győr, Debrecen – újraélesztési és elsősegély-bemutatókat, villámtanfolyamokat, nyílt szakkört, baleseti szimulációkat szervez, hogy felhívja a társadalom figyelmét az elsősegélynyújtás fontosságára.

Részletes program és bővebb információ: www.voroskereszt.hu ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments