Négy tábor: fenntarthatóságról gyerekeknek

Magosfa táborA váci Magosfa Alapítvány kezdeményezésére az idei nyár folyamán 80 gyerek táborozhatott kedvezményesen a csodálatos Dunakanyarban, a Börzsöny lábainál, a Kismagos Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Központban.

A gyerekek megismerkedhettek a környék természeti szépségeivel, valamint fenntarthatósági és klímavédelmi témákat dolgoztak fel. Többen közülük az előző tanév során a svájci „myclimate” szervezettel közös Klíma-barátság projekt egy másik tevékenységeként, iskolai keretek között is foglalkoztak a fenntarthatósággal, tanultak-kutattak-kreatív ötleteket dolgoztak ki.

A táborban mindez a természeti környezet kellős közepén történt. Élővizeink tisztaságáról a patakvízben élő állatok megfigyelése alatt beszélgettünk, a festő-, az ehető és a gyógynövényekkel az erdőn-mezőn tett kirándulások során ismerkedtünk. Elénk tárult a mikro- és a makrokozmosz: mikroszkóp segítségével beléptünk a Duna holtágában élő parányok világába, csillagász távcsővel karnyújtásnyira került a Hold, és nézhetővé vált a Napfelszín.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a szépkorú Csugányi Antalnét

Megidéztünk múltat és jövőt, ugyanis a közeli Kacár tanyán láthattunk (és ki is próbáltunk) dédapáink által használt gazdálkodási eszközöket, máskor pedig a jövő nagy találmányainak előfutárait ötlöttük ki és készítettük el, azaz megújuló energiával működő használati tárgyakat kreáltunk. Festettünk fonalat, főztünk tintát, készítettünk újrapapírt, s csináltunk magunknak öko-vacsorát, fatüzelésű kemencében sült pizzával.

Hamar vége lett a táboroknak, hamar vége lett a nyárnak. A Természet és Klíma táborokban viszont olyan gyakorlati és elméleti tudást kaphattak a gyerekek, ami tanulmányaik során és a későbbiekben is hasznukra válik.

A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg. (Váci Napló) 

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments