Első fokon négy év börtönt kapott a kórház volt főigazgatója

korhazvacKöltségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által elkövetett vesztegetés bűntette volt a vád az ellen a férfi ellen, akinek az ügyében a mai napon ítéletet hirdetett a Budapest Környéki Törvényszék; a férfi a vádbeli cselekmény idején a váci kórház főigazgatója volt.

A bíróság ítélete szerint dr. E. A. vádlott bűnös költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által elkövetett vesztegetés bűntettében, ezért a bíróság 4 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte, illetve vele szemben 15,5 millió forint vagyonelkobzást alkalmazott. Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

Facebook - kövess minketA bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott a váci Jávorszky Ödön Városi Kórház főigazgatójaként 2005 novemberében vállalkozási szerződést kötött egy egészségügyi szolgáltató kft-vel a kórház központi laboratóriumának üzemeltetésére; 2007 októberében létrejött egy közreműködői szerződés is a kórház intézeti gyógyszertárának és vényt elfogadó gyógyszertárának működtetése, valamint a kórház gyógyszerellátásának biztosítása tárgyában – áll a bíróság friss közleményében.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az autizmus világnapján helyezz kék papírvirágot az ablakba!

A kórház 2006 óta nehezen, 2008-tól pedig már egyáltalán nem teljesítette a fizetési kötelezettségét, több százmillió forint tartozása halmozódott fel a kft-vel szemben. A kft ügyvezetője szerette volna eladni (faktoráltatni) a követelését, ehhez bankot is bevont az ügyletbe. 2008 szeptemberében felvetette a vádlottnak a követelések faktorálásának ötletét, majd a vádlott találkozott a bank képviselőjével is, akivel megbeszélték a kft, illetve más beszállítók követelései faktorálásának feltételeit.

A vádlott azonban a megbeszélést követően főigazgatói irodájában közölte a kft képviselőjével, hogy csak akkor hajlandó aláírni a lejárt számlák esedékességének átütemezéséről szóló megállapodásokat és az engedményezési értesítéseken lévő nyilatkozatokat, ha a kft „jutalékot” fizet neki.

A kórház és a kft 2008 szeptembere és 2008 novembere között három alkalommal megállapodást kötöttek a cég összesen 73 darab, több mint 600 millió forint értékű számla fizetési határidejének átütemezéséről, a kft és a bank pedig követelésvásárlási szerződést kötöttek a fenti számlák vonatkozásában.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

A vádlott 2008 októbere és decembere között a megállapított tényállás szerint 15,5 millió forintot vett át a faktorálással kapcsolatos iratok aláírásáért. Az utolsó pénzátadást követően a kft képviselője közölte a vádlottal, hogy a továbbiakban nem kíván „jutalékot” fizetni neki, a vádlott azonban igényt tartott volna rá.

A kft képviselője a fenti vesztegetések ügyében 2009 februárjában bejelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments