Döbbenet: a fiatalok többsége a netről akar gyógyulni

orvosi vizsgálat-250A fiatalok inkább a világhálón néznek utána, milyen betegségük lehet, és nem fordulnak orvoshoz. Az öndiagnózis és az öngyógyítás azonban veszélyes is lehet. Még akkor is, ha a patikákban kapható, vény nélküli gyógyszerekkel kúráljuk magunkat.

Egy felmérés szerint a fiatalok 96 százaléka nem orvoshoz fordul, ha megbetegszik, hanem az interneten néz utána a tüneteknek, és önmagát diagnosztizálja, gyógyítja – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója arra hívta fel a figyelmet: az öndiagnózis során gyors, szerteágazó, egymásnak ellentmondó információkhoz juthat egy orvos is, hát még egy laikus. Hozzátette: a fent említett felmérés kapcsán az a „jó hír”, hogy a 96 százalék a fiatalokra vonatkozik, akik egyébként jórészt egészségesek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

A szakember szerint az egyik veszély, hogy az ember túldiagnosztizálja magát, vagyis súlyosabbnak gondolja a betegségét, mint amilyen az valójában. Példaként említette: egy torokfájásnak lehet oka egy megfázás, egy mandulagyulladás, vagy egy szívinfarktus is. Utóbbi természetesen nagyon kevés eset mögött áll.

Veszélyes lehet az is, ha az ember a patikai forgalomban található, vény nélküli készítményt szed be a szükségesnél nagyobb mennyiségben. Vagy ha valaki nem a megfelelő antibaktériumot használja, megbonthatja a sejtek közötti egyensúlyt úgy, hogy az komoly károkat jelenthet akár több év múlva is. Egy jó háziorvossal azonban meg lehet a problémákat beszélni, és ki lehet választani a gyógyuláshoz vezető legjobb utat – szögezte le. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments