Egy nap az egészségért: testileg és lelkileg

dr.almasikittiA váci Madách Imre Művelődési Központ az elmúlt évek hagyományait folytatva az idén ősszel is megrendezi egész napos programját, amellyel az egészség fontosságára kívánja felhívni a figyelmet.

A különféle szűrővizsgálatokon való részvételi lehetőség biztosítása mellett azonban a lelki egészség fontosságára is igyekeznek felhívni a figyelmet ezen alkalmakkor. Teszik ezt a szervezők azért is, mert az ismert tény szerint a legtöbb fizikai megbetegedéssel járó tünet hátterében a lelki állapot instabilitása figyelhető meg. Az idén a család – házasság – kapcsolatok témakörben tartanak neves szakemberek előadásokat, de a testmozgás is fontos szerepet kap a november 22-én megtartandó egészségnapon, amely akár családi programként is felfogható.

 A Népesedési Kerekasztal néhány évvel ezelőtti felmérése nyomán készített összegzésből kiderül, hogy az egyedüllét, divatos szóval a szingliség, a dohányzásnál és az elhízásnál is súlyosabb mértékű egészségkárosító hatású. A családban élés tehát tulajdonképpen egészségvédő hatással van az emberekre. A kutatások alátámasztották számadatokkal is, hogy a jó házasságban élők egészségesebbek, jobb mentális állapotúak, kevesebbet járnak kórházba és kevésbé kimerültek. Az esetek jelentős hányadában megfigyelhető, hogy a rossz házasságban élő férfiak kardiológusnál, míg a nők pszichológusnál, illetve pszichiáternél kötnek ki. A jó házasságban élő férfiak ötször nagyobb valószínűséggel élnek hetven évnél tovább, mint a magányos, egyedülálló társaik. A vizsgálatok azt igazolták, hogy a bizalmon alapuló társas kapcsolatok során oxitocin szabadul fel az agyban, ami az egyik legkomolyabb szorongásoldó.

Feltehetően ezek a gondolatok visszatérnek majd dr. Almási Kitti (képünkön) klinikai  szakpszichológus a nap lezárásaként, 18 órakor kezdődő Társas magány című előadásán is.

Az egészségnapra azonban már a 10 órási kezdéstől érdemes ellátogatni. 10 és 13 óra között különféle, a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából fontos rizikófaktorok kiszűrésére kerül sor vizsgálatok segítségével. Véradásra is alkalom nyílik ezen a napon 13 és 15 óra között. Mindezzel párhuzamosan tánc- és sportbemutatók lesznek, s ezúttal is bárki kipróbálhatja ezen, mozgásos órák kínálta lehetőségeket. Többek között zumba foglalkozás lesz gyerekeknek és felnőtteknek is, s mindkét korcsoport önvédelmi órán is részt vehet. Utóbbin a mindennapokban hasznos önvédelmi fogások sajátíthatók el. A Magyarországon ma még különlegesebbnek számító mozgásfoglalkozásokkal is várják az érdeklődőket a szervezők. Így csatlakozhat bárki a flamenco, a trambulin jumping fit, a capoiera-aerobic és a néptáncos elemekkel tarkított folk-fitnessz foglalkozásokhoz, de a jóga, a gyógytorna, a meditáció és a masszázs is kipróbálható e program keretében. Grafológus, természetgyógyász, asztrológus is várja az érdeklődőket. Az egészségügyi szolgáltatások, életmód-tanácsadások sorában előadást tart egy védőnő, egy dúla, egy bioenergetikus és egy természetgyógyász is. A részletes, egész napos program a www.mimk.vac.hu honlapon olvasható.

A szervezők azt ajánlják, hogy az egészségnapra ellátogatók vigyenek magukkal váltóruhát, hiszen kényelmesebb öltözékben célszerű csatlakozni a mozgásfoglalkozásokhoz. Az egész napos programra 300 forintért vásárolható belépőjegy a helyszínen és ezen összegért minden kipróbálható. Dr. Almási Kitti előadására 800 forintba kerül a jegy. Minden érdeklődőt várnak a szervezők! ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments