Rátz Tanár Úr Életműdíj: dr. Tóth Eszter a díjazottak között!

Dr Tóth Eszter_2014-1-250Idén is a Magyar Tudományos Akadémián adták át a Rátz Tanár Úr Életműdíjakat november 27-én csütörtökön. Az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon Nyrt által létrehozott Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért 2001 óta ítéli oda az életműdíjat, amely mára a hazai természettudományos oktatás, és egyben a közoktatás egyik legrangosabb elismerése lett.

A személyenként 1,5 millió forintos Rátz Tanár Úr Életműdíjat évente két-két matematika, fizika, kémia és 2005 óta két biológia szakos tanárnak ítélik oda, aki kimagasló szerepet tölt be tárgya népszerűsítésében és a fiatal tehetségek gondozásában. Az idei díjazottak között van a Boronkay György Műszaki Szakközépiskola és Gimnázium tanára, dr. Tóth Eszter.

„A tudásalapú társadalomban a legfontosabb infrastruktúra az oktatás, ezért ne csak a világhírű tudósaink, hanem tanáraik nevét is ismerjük…” – így szól a Rátz Tanár Úr Életműdíj mottója. Mikor világhírű, magyar származású tudósainkkal büszkélkedünk, kevés szó esik tanáraikról. Rátz tanár úr a legendás Fasori Gimnázium tanára volt és többek között Neumann Jánost és Wigner Jenőt is tanította.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

Az alapítvány az ő nevét választotta, hogy adózzon nagy múltú és kiváló oktatási kultúránk előtt és méltányolja azon pedagógusainkat, akik ma is áldozatos szakmai munkájukkal és kiemelkedő eredménnyel képzik a jövő tehetségeit.

Mindhárom alapító sikerének alapja az eredményes kutatás-fejlesztés, ennek alapja pedig magas szintű természettudományos oktatás. A mai tudásalapú társadalomban rendkívül nagy szükség van a közoktatás, ezen belül a természettudományos oktatás támogatására és az ott elért sikerek elismerésére – vallják az alapítók.

A három vállalat továbbra is kiemelt figyelmet kíván fordítani nemcsak a természettudományos oktatás támogatására, hanem arra is, hogy a kinevelt tehetségeknek olyan munkalehetőséget kínáljanak, amiért érdemes hazájukban maradva keresni a szakmai boldogulást.

2014 Díjazottak_Rátz Tanár Úr Életműdíj (2)-7002014. díjazott tanárai: Kubatov Antal (matematika), Békefi Zsuzsa (matematika), dr. Tóth Eszter (fizika), Zátonyi Sándor (fizika), dr. Böddiné dr. Schróth Ágnes (kémia), Endrész Gyöngyi (kémia), dr. Szalainé Tóth Tünde (biológia), dr. Kánitz József (biológia)

Dr. Tóth Eszter 1971-ben matematika–fizika–ábrázoló geometria szakos tanárként végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, majd 1976-ban doktori fokozatot szerzett.

Életét a tanítás, kutatás iránti szeretet vezérli mind a mai napig. Elsőrendű feladatának tekinti a természettudományos szemlélet kialakítását. Tanítási tevékenységét a precizitás és elhivatottság jellemzi. A sok kísérletezéssel egybekötött fizikatanítás híve. S ezt nemcsak saját iskolájában, a váci Boronkay György Műszaki Szakközépiskola és Gimnáziumban végzi, hanem „utazó nagykövetként” (főleg általános iskolákban) máshol is bemutatja, népszerűsítve ezzel a fizikát, a felfedezés örömét.

Lendületes temperamentumával nemcsak tanítványait húzza magával, hanem kollégáit is, amit számtalan közösen megtartott, nagy sikerű előadás és több megnyert pályázat bizonyít. Tanításába rendszeresen bevonja a napi aktualitásokat, egyike volt kutatásainak, mikor tanítványival számtalan mérést és növényfejlődési tesztet végeztek a vizsgált vörös iszapból.

Irányítása alatt évente tucatnyi közép- és általános iskolás végez egyéni kutató munkát. Eredményeit a TUDOK és az innovációs versenyeken elért helyezések bizonyítják.

A fizika népszerűsítése iránti tevékenységét dicséri, hogy egykori tanítványai közül ma többen fizikusként tevékenykednek. A fizika tanításával kapcsolatos ismereteit nagy számban publikálta, mind hazai, mind nemzetközi fórumokon. Középiskolások számára több könyvet írt.

Több mint 20 éven keresztül rendszeres résztvevője volt az Országos Fizikatanári Ankétoknak, ahol több előadást és műhelyfoglalkozást tartott saját kutatásairól. Neki nem elég a 37 tanítási hét az iskolában, hiszen még a nyári szünetekben is fizikatáborokat szervez, amelyekre diákjai örömmel mennek. Rendszeresen részt vett nukleáris témájú konferenciák, szakmai kirándulások szervezésében.

Egyénisége, a fizika tanítása iránti alázata, a megszerzett tapasztalatok másokkal való megosztása, több évtizedes, nemzetközi sikereket, eredményeket is felmutató munkája alapján méltó a Rátz Tanár Úr Életműdíjra – olvasható a méltatásban. (Váci Napló) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments