Többen kaphatnak ingyen influenza elleni védőoltást

HPV_oltásAz idei évtől már nemcsak a 65, hanem a 60 éven felüliek is jogosultak a térítésmentes influenza elleni védőoltásra; számukra és a rizikócsoportokba tartozók részére 1,3 millió adag vakcina áll rendelkezésre – tájékoztatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-t. Az oltóanyag már kérhető a háziorvosoktól.

Az ÁNTSZ jelezte azt is, hogy szeptember 29-én elindult az influenzafigyelő szolgálat, amely folyamatosan figyelemmel kíséri az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók számának heti alakulását, és ezzel összefüggésben virológiai vizsgálatokat is végez.

Ingyenes oltásra a 60 év felettiek, bizonyos krónikus betegségekben szenvedők, a várandós nők, továbbá az egészségügyi és a szociális intézményekben dolgozók jogosultak, azonban gyógyszertári forgalomban többféle szezonális influenza elleni vakcina kapható, így azok is beoltathatják magukat, akik nem jogosultak térítésmentes oltásra.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ligettakarítás iskolásokkal és civilekkel

Az ÁNTSZ felhívja a figyelmet, hogy a szezonális influenza elleni védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb eszköze a védőoltás, amelyet még a járvány kialakulása előtt, tehát ezekben a napokban, hetekben érdemes kérni. Az influenza kellemetlen tüneteket okozó megbetegedés, általában szövődmények nélkül, néhány nap alatt gyógyul.

A súlyos szövődménnyel járó megbetegedések kórházi kezelést, sőt akár gépi lélegeztetést igényelhetnek. Ebből a szempontból különösen veszélyeztetettek az idősebb korosztályok, a várandósok, a kisgyermekek, illetve az alapbetegségük miatt rossz általános egészségi állapotú emberek. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments