Tűzoltó lépcsőfutó országos bajnokság: váci elsőség

tűzoltó lépcsőfutás-250Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság idén rendezte meg kilencedik alkalommal az Országos Lépcsőfutó Bajnokságot Budapesten, a Semmelweis Egyetem Nagyvárad Téri Elméleti Tömbjében. Több kategóriában is váci siker született.

A verseny egyik fontos célja, hogy modellezze azt a speciális fizikai és pszichikai igénybevételt, amely a beavatkozások közben vár a tűzoltókra. Ennek megfelelően a verseny szabályai is szigorúak, ahogy a teljesítendő cél is komoly fizikai és pszichikai erőnlétet követel meg a résztvevőktől. A versenybe szálló tűzoltók teljes felszerelésben – bevetési védőruhában, védőcsizmában, védősisakban és speciális tűzoltó védőkesztyűben, hátukon acélpalackos légzőkészülékkel – futottak fel a Nagyvárad téri épület 22. emeletére.

A szabályok szerint a tűzoltóknak egyénileg vagy párban kellett feljutniuk a megadott szintre, miközben a párok legfeljebb egy lépcsőfordulónyit távolodhattak el egymástól. Akik ezt a szabályt megszegik, azokat kizárják a versenyből.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A táj portréja - Tükörkép

Az ország minden pontjáról nevezett hivatásos, önkéntes és létesítményi tűzoltók közül többen már évek óta visszatérő versenyzők, de számos új vállalkozó szellemű ember is rajtvonalhoz állt idén – így „ismerős és új arcok” is találkoztak egymással. Talán ez az egyik oka és alapja e versenyek mindenkori jó hangulatának. Idén először érkeztek vendégek Szlovákiából, Nagymagyar településről – ők a páros versenyszámban indultak. Akadt olyan versenyző, akit megviselt a feladat teljesítése, de a többségük a kora délutáni órákban már azt latolgatta, vajon ki milyen eredménnyel végzett.

Az eredményhirdetésen Bakondi György tű. altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója és Varga Ferenc tű. dandártábornok, fővárosi katasztrófavédelmi igazgató köszöntötte a résztvevőket. Bakondi György megjegyezte: jó látni a fiatal arcokat, akik itt is bemutathatták idősebb és tapasztaltabb társaiknak teljesítőképességüket, azt, hogy mire képesek. A főigazgató mindenkinek gratulált a verseny teljesítéséhez, majd átadta a díjakat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

Az eredményhirdetést követően Varga Ferenc szintén gratulált a versenyzőknek. Kiemelte, hogy az országos versenynek erős fővárosi gyökerei vannak, valamint azt is, hogy minden idők eddigi legjobb idejét, 2 perc 23 másodpercet Kanyó Ferenc tű. alezredes érte el – írja a langlovagok.hu.

Ami a részletes eredményeket illeti: a 18-29 éves egyéni férfi kategóriában a kaposvári Kötél  Egyesülettől ifj. Bodó András lett az első, míg a 30-34 éves korosztályban a FER Tűzoltóság színeiben indult tiszaújvárosi Pauska Krisztián végzett az élen. Ő egyben az egyéni abszolút kategória győztese is lett. A 35-39 évesek versenyében Mircsov Zsolt (Szentesi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság) hozta el az aranyérmet, a 40-44 évesek közül pedig Sági József, a Váci Hivatásos Tűzoltóparancsnokságról. A 45-49 évesek versenyét Fehér László (FER Tűzoltóság) nyerte. Az 50 felettiek versenyében Dobson Tibor tű. dandártábornok (Szentendre ÖTE) győzedelmeskedett. A női egyéni 35 év feletti kategóriában Hellebrand Hajnalka (Szentendre ÖTE) nyert.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az autizmus világnapján helyezz kék papírvirágot az ablakba!

A férfi páros kategóriában 18-29 éves korcsoportban a Molnár Máté – Pandúr Csaba (Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság) duó végzett az élen. A 30-39 évesek között Farkas Csaba és Bársony Antal győzött, ők a váci tűzoltóságról érkezetek – ugyancsak ők vitték el a pálmát az abszolút kategóriában is. A 40-49 évesek versenyében Bársony Antal és Sági József (Vác) kettőse hozta el az aranyérmet. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments