Adventi bűnmegelőzés Pest megyében is

Adventi készülődésAz ünnepek közeledtével a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai is fokozott figyelmet fordítanak a megye területén lévő bevásárlóközpontok parkolóira és üzletsoraira egyaránt.

A decemberi hétvégéken jelentősen megnő a vásárlók száma – főleg a főváros közelében található – hipermarketekben. A készülődés hevében gyakran vagyunk figyelmetlenebbek, a közlekedés során pedig türelmetlenebbek.

Az ünnepi forgatag, a nagy tömeg lehetőséget kínál azonban a zsebtolvajoknak és az autófeltörőknek is. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya 2014. december 6-án egy dunakeszi bevásárlóközpontban hívta fel a vásárlók figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre, valamint tanácsokat adtak a rendőrök azok elkerülésére. Közben a Mikulás apró ajándékkal kedveskedett a gyerekeknek.

Néhány hasznos tanács:

– Pénztárcájukat, értékeiket, irataikat ne a táskában, hanem a kabát belső zsebében tartsák. Ha nem feltétlenül szükséges, ne vigyenek magukkal kézitáskát, vagy azt tartsák zárt állapotban, lehetőség szerint szorosan a testük mellett.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Országos 2. helyezett lett a földvárys diák

– A bevásárlókocsira ne tegye se a táskáját, se a kabátját, mert egyetlen pillanat is elég ahhoz, hogy az abban lévő értékeket elvegyék.

– Ne vigyen több készpénzt magával, mint amennyire előre láthatólag szüksége lesz a vásárlás során.

– Bankkártyájára is vigyázzon, ne tartsa mellette a PIN kódot! Mielőtt pénzt vesz fel, figyeljen arra, hogy ne álljon Ön mögött senki!

– Napjainkban egyre többen vásárolnak internetes webáruházakban. Ebben az esetben is legyenek óvatosak a személyes adataik és bankkártyájuk adatainak megadásakor. Nézzék át a webáruház működési szabályzatát és a fizetési feltételeket! Ha lehet, válasszanak utánvételes fizetést és figyeljenek a visszavásárlási garanciára. Ha bankkártyával fizet, válasszon olyan internetes áruházat, ahol a fizetés valamely pénzintézet internetes oldalán keresztül történik.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

– A parkolókban hagyott autóval kivilágított helyen, ha lehet őrzött parkolóban álljon meg. Az utastérben ne hagyjon látható helyen értékeket, műszaki cikkeket. A már megvásárolt ajándékot a vásárlást követően a csomagtartóba tegye be!

– Ellenőrizzék, hogy valóban bezárták-e a járművet! Az ablakokat mindig húzzák fel!
A jármű indítókulcsát is nehezen hozzáférhető helyre tegye el. A nadrág hátsó zsebe nem biztonságos!

– Az áruházak parkolóiban ilyenkor megjelennek az adománygyűjtők és az értéktelen, bóvli tárgyakat kínáló árusok.  Ezeknek a személyeknek a pénzünk megszerzésén kívül gyakran céljuk az is, hogy adatainkat megszerezve később bejussanak a lakásunkba! Legyünk óvatosak!

– Ha vásárolni indulnak, arra is fordítsanak fokozott figyelmet, hogy a lakás nyílászáróit megfelelően zárják be! Amennyiben riasztóberendezés is van az ingatlanban, induláskor az élesítsék!
Ha hosszabb időre utaznak el az ünnepek idején, kérje meg szomszédját, barátját, hogy néhány naponként menjen be a lakásba, kapcsolja fel a villanyt, ürítse ki a postaládáját!

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A táj portréja - Tükörkép

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság egyenruhásai a forgalmat is folyamatosan segítik az üzletközpontok környékén és járőröznek a parkolókban. Legyenek türelmesek, vezessenek óvatosan!

Amennyiben óvatosságuk ellenére bűncselekmény áldozatává válnak, tegyenek bejelentést a rendőrség ingyenesen hívható 107-es illetve 112-es segélyhívó számain! ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments