Vácott jártak az európai börtöntársaságok vezetői

börtön rácsokkalA Magyar Testvéri Börtöntársaság 2014. április 15. óta – mint konzorciumi partner – részt vesz az European Communities of Restoration (ECOR) elnevezésű, az Európai Unió és az Európa Tanács által támogatott szakmai projekt megvalósításában. Ennek keretében tartottak nemzetközi tanácsokozást a Váci Fegyház és Börtönben.

Az ECOR projekten belül a harmadik szakmai találkozónak és egyben központi képzésnek Lettországot és Ausztriát követően, Magyarország adott otthon január 26–30. között. A pályázat keretében öt európai börtöntársaság – mint megvalósító partner – és két tudományos szakértő – mint kiértékelő munkatárs – vizsgálja, hogy milyen alternatívái lehetnek a hagyományos büntetés-végrehajtásnak, milyen elemekkel lehetséges azt jobbá tenni, mi válik a társadalom hasznára és milyen módokon segíthetjük a fogvatartottak társadalomba való, minél eredményesebb visszailleszkedését.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

Gödöllőn, a Tessedik Sámuel Galériában és a Váci Fegyház és Börtönben megtartott egyhetes szakmai találkozóra lehetőségük volt külföldi börtönparancsnokokat, önkénteseket is meghívni, hogy első kézből szerezzenek tudomást a 2009 óta a Váci Fegyház és Börtönben működő APAC körletről, a megvalósítás körülményeiről, programokról, eredményekről.

A háromnapos tréning alatt a lett, angol, német, bolgár és osztrák vendégeknek a Magyar Testvéri Börtöntársaság igyekezett a lehető legszélesebb körből bevonni az előadókat és témákat, hiszen a sikeres szolgálathoz, szakmai munkához és reintegrációhoz komoly és elkötelezett összefogásra van szükség.

Jelen projekt – amely a Helyreállító közösségek Európa börtöneiben és a fogvatartás alternatívái (ECOR) címet viseli – elkötelezett abban, hogy az elérhető jó gyakorlatok felcseréljék a hagyományos gyakorlatokat a börtönökben, előmozdítva az elérhető alternatívákat, valamint fejlesztve az integrációs programokat – írja az evangelikus.hu.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Élővilágbarát kert átadó ünnepség április 27-én a váci Pannónia Házban, palántabörzével, szakmai és gyermekprogramokkal

A projekt arra törekszik, hogy az úgynevezett APAC-módszer – amit sikeresen alkalmaznak Latin-Amerikában, valamint 2009 óta Magyarországon is a Váci Fegyház és Börtönben – Európa szerte gyakorlattá váljon. Ez a program, arra ösztönzi a résztvevőket, hogy nézzenek szembe a sértettekkel, éljenek az oktatási lehetőségekkel, törekedjenek szakképesítést szerezni, sportoljanak, így fokozzák önértékelésüket, támogatva a normakövető magatartás kialakítását, a közösségi életet.

Magyarországon a projekt keretében – a Váci Fegyház és Börtönben működő APAC körlet mellett – a büntetés-végrehajtással folytatott tavalyi megbeszélések eredményeként két új intézetben indult el az ECOR körletek kialakítása: Tiszalökön és Mélykúton. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments