A vendéglátás öröme a Váci Piarista Gimnáziumban

Comenius ProgramUtazni is jó, világot látni, megtapasztalni mások életét, kultúráját, de talán a legnagyobb öröm az a lehetőség, amikor az ember saját országának értékeit mutathatja be itthon, külföldieknek.

A Váci Piarista Gimnáziumban a közel két éve futó Comenius program keretében, az év elején négy országból érkeztek vendégek. Németek, spanyolok, szlovákok és walesiek. Ezt volt a programban az ötödik találkozási alkalom, sok munkával. A korábbiakhoz hasonlóan három lényeges dolgot emeltünk ki az Európai Unió lehetőségei közül. A szabad kereskedelem, a mobilitás és a béke témakörében készítenek a diákok egy színpadi bemutatót, riportokat, és videó bejátszásokat. Kemény munka volt, hiszen az Interneten előzetesen elküldött anyagok tartalmi és technikai részleteit kellett egyeztetni, megbeszélni, hogy a projekt júniusi végére készen legyen minden, maradéktalanul.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Országos 2. helyezett lett a földvárys diák

A látogatáshoz egy tematikus Európa Hét is kapcsolódott iskolánkban. Különböző tantárgyak iskolai óráin foglalkoztak a tanár kollégák az Európai Unióval. Szinte minden tantárgy szerepelt a listán, az érdekes tanórák célja az volt, hogy az uniós lehetőségeket és értékeket minél szélesebb körben megismerhessék a diákok. Erre a tájékoztatásra szükség is van ahhoz, hogy a fiatalok tudatosan megéljék az uniós tagság előnyeit. Ebben kaphattunk támogatást lelkes kollégáinktól.

A munka mellett lehetőség nyílt Vác csoportos megtekintésére, különféle feladatokkal. Nagy élmény volt, amikor uzsonnára kürtős kalács volt, vagy amikor kollégánk, Erdélyi Balázs, magyar néptáncot tanított az iskola könyvtárában. A budapesti városnézésben Salamon Ágota kolléganőnk segített és ennek során a Parlament, a Halász Bástya a Budavári Nagyboldogasszony templom, a Sikló a Bazilika és a Váci utca környéke fért bele a körsétába.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

A látogató tanárok a remek Althann Vendégházban kaptak szállást, a vendég diákok pedig saját diákjainknál voltak, családoknál. Rengeteg új barátság született, a végig jó hangulatú vendéglátásért sokat dolgoztunk. Az utolsó, bonni találkozóra is lelkesen készül a húszfős diák csapat a segítő tanárok, Precskó Lilián, Palkó Balázs és a cikk írójának segítségével.

A Váci Piarista Gimnázium eseményei folyamatosan követhetők az iskola blogján: http://vacipiar.blog.hu/ amelyet Kalász Ákos kollégánk szerkeszt. (Sík Péter)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments