Gasztronómiai kánaán a nyúlon túl

Borháló logóHarmadnapon

„És fölzúgnak a hamuszín egek,
hajnalfele a ravensbrücki fák.
És megérzik a fényt a gyökerek
És szél támad. És fölzeng a világ.”
Pilinszky János

A sötét, hideg télből lassan kikászálódva, túl a böjtön, hamarosan elérkezik a tavasz legnagyobb ünnepe, hogy végre a bejgli után a sonkát is túladagolhassuk.
A húsvét meglehetősen sokrétű esemény: szakrális, folklór és társadalmi dimenzióján túl markáns gasztronómiai jelleget is hordoz. Sok háztartásban kizárólag ilyenkor kerül főtt sonka és tojás az asztalra és az italokhoz is ilyenkor nyúl bátrabban a család, hiszen, ha minden jól megy, húsvét hétfőn tömegek lepik el a konyhát, étkezőt.

A locsolkodásnak köszönhetőn a szélesebb baráti és családi körben zajló esemény szerves része a bor: a termékenységi hagyomány abszolválása után öntő és elázó, jó esetben egyaránt széles mosollyal, koccint a gazdag hidegtálak fölött. Felmerül tehát a kérdés, mivel kínáljuk a vendéget és mivel kényeztessük magunkat?

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

Mert ugye:
• a sonkához, nyúlhoz illő legalkalmasabb gasztronómiai hardverek a fűszeres, könnyű, szapora vörösborok, amelyek nem nehezültek el az évekig tartó kádfürdőben. Ajánlom hozzá Polgár Zoltán Serum Veritas cuvée borát, amely harmonikus selymességével kedves kísérője lehet a húsvéti étkezéseknek. Érdekes kaland lehet még Szőke Mátyás Portugiesere, melynek ízében frissesség és mélység egyaránt jelen van. Kellemes zamata, közepes teste ideális tavaszi borrá teszik.

• a salátákhoz: könnyű fehérbor és rozé. A 2014-es év egyik legizgalmasabb rozéja Takler Ferenc rosé cuvée-je. Valamiféle végtelen harmónia, könnyedség és belső gazdagság jellemzi. A Shiraz fűszeressége önfeledten játszik a bor könnyed gyümölcsösségével. A fajták úgy merülnek el egymásban, hogy új identitásuk nem kívánja a régit. Nem önállóan kelnek életre, hanem együtt. Belekortyolva selymessége, bársonyossága dominál.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

• a desszerthez: édes tokaji vagy gyümölcsbor dukál. Homoky András édes Tokaji Furmintját ajánlanám, savai jól bírják a magas cukortartalmat, andalító, kellemes karakterű bor. Fogyasztásakor megtapasztalhatjuk a természet mosolyát, érezzük a palackba zárt napfényt.

Április 6-ig nincs sok idő! Itt az ideje tehát, hogy felkeressük a Borháló Vác üzletét ahol szakszerű segítséget is kaphatunk ahhoz, hogy összeállítsunk egy kiadósabb válogatást, ami az összes igényt kielégíti. Több hónapnyi sötét és 40 nap böjt után az a minimum, amit megérdemlünk! ♦

Borháló Vác Borkereskedés – ahol más a mÉrték
Üzlet: 2600 Vác, Dr. Csányi László krt. 27/a
tel: +36-20-9673410
Web: www.borhalo.com/vac

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments