Új információkkal szolgálnak a tbc-ről a váci múmiák

váci múmiák-250Eddig ismeretlen információkkal szolgáltak a tuberkulózissal kapcsolatban a váci múmiákon végzett újabb kutatások, amelyek eredményéről a Nature Communications című tudományos folyóiratban jelent meg tanulmány kedden – írja az inforadio.hu.

A 18-19. századi múmiák egy részében a kórokozó több törzsét is kimutatták, ezek egytől egyig a késő római korig nyúlnak vissza – derült ki az angliai Warwicki Egyetem kutatóinak munkájából. A maradványok egyikében három különböző típusú törzset is azonosítottak. Manapság általában csak egy van jelen a fertőzöttek szervezetében.

A váci Fehérek templomában 1994-ben találtak 265 ember holttestére, amelyeket 1731 és 1838 között helyeztek végső nyugalomra koporsókban. A rendkívüli szárazság miatt a testek nem lettek az enyészeté, hanem természetes módon mumifikálódtak. A lelet azért is nagyon értékes, mert részletes feljegyzések maradtak fenn a halottakról, nevük és haláluk napja is rendelkezésre áll.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az autizmus világnapján helyezz kék papírvirágot az ablakba!

A tudósok nyolc múmia esetében tudtak DNS-vizsgálatnak alávetni tbc-kórokozót. „A nyolcból öt testben több mint egy típusú tbc volt jelen, közülük az egyikben mindjárt három” – mondta a kutatást vezető Mark Pallen.

Valamennyi kórokozó a 4-es ágának genetikai jegyeit viselte magán. Ez a vonal a késő római korig vezethető vissza, és még manapság is évente több mint egymillió megbetegedést okoz Európában és Amerikában. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments