Kihasználják az idős, egyedül élő emberek hiszékenységét

idős néni pénzt dug a szekrényben a ruhák közéHiába minden figyelmeztetés, a bűnözők jól járnak néhány esetben Vácon. Legutóbb az két hete kedden egy, a MÁV-telepen élő idős, nyolcvan körüli hölgyet szedtek rá, neki háromszázezer forintja bánja. Ezért fontos lenne, hogy aki teheti, mondja el hozzátartozójának, szomszédjának, milyen ócska trükkel dolgoznak a csalók, a tolvajok.

A történet a szokványos. Nem sokkal éjfél előtt csörög az idős hölgy telefonja, és egy nő síró hangon közli: nagy bajba került, mert karambolozott.

A mama visszakérdez: te vagy az lányom?

Igen – hangzik a válasz.

De neked nincs is jogosítványod! – mondja ingerülten a mama.

Éppen ez a baj, el kell valahogy intézni a dolgot – jön a válasz.

Szó szót követ, végül a síró hangú „lánya” kiböki: egy millió forint kellene. De mivel annyi nincs otthon, azt az utasítást kapja a mama, hogy szedjen össze minden pénzt, ékszereket, amit csak talál.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci konferencia a reneszánszról

És az idős hölgy meg is teszi. Mintegy háromszázezer forintot szed elő, odakészíti az asztalra. Még a villanyt is felkapcsolja a bejárati ajtó előtt, hogy aki segítőként jön a pénzért, könnyebben odataláljon.

Ennyi a történet. A többit a legtöbben már ismerjük. A bűnözők markát üti a pénz.

A Váci Rendőrkapitányság már többször, hónapokkal ezelőtt felhívta a figyelmet, hogy megjelentek a városban a trükkös bűnözők. Úgy látszik, nem jutott el mindenkihez a hír, ezért a szakemberek kérik: mivel a tettesek elsősorban idős, egyedül élő embereket szemelnek ki maguknak, mindenki oktassa ki hozzátartozóját, szomszédját, ismerősét, hogy mit nem szabad tennie, ha ilyen hívást kap.

További részletek és a rendőrség összefoglaló leírása, hogyan kerüljük el a bajt, a Váci Napló május 8-i pénteki számában olvashatók.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments