Orvvadászati kerekasztal megbeszélést tartottak

Megbeszélés az orvvadászatrólAz Ipoly Erdő Zrt Váci Erdészete és a Váci Rendőrkapitányság közös szervezésében 2015. május 15-én a katalinpusztai Kirándulóközpont erdészházában rendezték meg „Az élőhely védelem hatósági eszközei és az orvvadászat helyzete a váci térségben ” elnevezésű kerekasztal megbeszélést, mely a 2013. májusában indított közös erdő- és vadvédelmi program egyik lépcsője.

A megbeszélésen jelen volt többek között a térség mintegy 15 vadászatra jogosult szervezet képviselője, az Ipoly Erdő Zrt vezérigazgatója, a Fővárosi és Pest Megyei Vadászkamara elnöke, és a megyei vadászati hatóság képviselője is.

A megbeszélést Haraszti Gyula az Ipoly Erdő Zrt vezérigazgató-helyettese nyitotta meg. Ezt követően Latorovszky Gábor rendőr alezredes, a Váci Rendőrkapitányság vezetője kapott szót, aki a saját és a főkapitány úr nevében is méltatta az eddig elért eredményeket és a közös erőfeszítések sikereit.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci konferencia a reneszánszról

A megbeszélést Sárközi Attila rendőr százados, kiemelt főnyomozó folytatta, aki több éve már a kapitányság erdő- és vadvédelmi kapcsolattartója. Prezentációjában kiemelte az erdei élőhely védelem és orvvadászat témájában a DNS alapú fa azonosítást, mely a projekt eddigi legnagyobb bűnüldözési eredménye. Az Erdészeti Tudományos Intézet Igazgatójának, dr. Borovics Attilának és munkatársai kutatásainak köszönhetően lehetővé vált az erdőterületeken a jogellenes fakivágással elkövetett falopások tudományos alapú szakértői bizonyítása, melyet a kapitányságunkkal történő szoros együttműködés révén a hazai bűnüldözésbe is bevezettek. Az országban először a Váci Rendőrkapitányság illetékességi területén alkalmazták a módszert, mellyel számos bűncselekmény elkövetését sikerült már bizonyítani. A módszer sikerét mi sem fémjelzi jobban mint az, hogy a legtöbb ügyben már bírósági ítélet is született.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Matkovich Ilona bejelentette az Összefogás Vácért polgármester- és képviselő-jelöltjeit

Sárközi Attila ezt követően ismertette az orvvadászat és az ezzel összefüggésben elkövetett lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntett, lopás és természetkárosítás bűntett bűncselekmények nyilvános elemeit, az orvvadászati eszközöket. Előadásában bemutatta az orvvadászat általános helyzetképét, az elkövetés sajátosságait és jellemzőit, valamint rámutatott ezen bűncselekmények látenciájára. Kiemelte továbbá, hogy a felderítésben a társadalmi együttműködés és információ átadása kiemelkedő fontosságú.

A helyzetkép alakulásához hozzászólt Nagy István, a Fővárosi és Pest Megyei Vadászkamara titkára, valamint Kemenes Miklós nyugállományú rendőr ezredes, a vadászkamara sportvadász alelnöke is.

Dobó István, az Ipoly Erdő Zrt Váci Erdészetének vezetője a vadászatra jogosultak közötti kommunikáció fontosságát és a jogszabályalkotók munkájának szerepét emelte ki beszédében.

Török Zsolt a megyei vadászati hatóság képviseletében első sorban a hatóságok közötti kommunikáció fontosságát és eredményeit hangsúlyozta, valamint az egyes jogi ambivalenciákról szólt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Jövőálló hivatások, személyre szabott figyelem: benéztünk az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára

A megbeszélés végén több vadászatra jogosult személy is hozzászólt még a témához. A program lezárásaként 6 újabb – a Váci Rendőrkapitánysággal kötendő – megállapodás utolsó lépcsői is lefektetésre kerültek, melyek reményeink szerint összességében nemcsak a fegyveres orvvadászat és az erdőterületi falopások felderítésében, hanem a védett természeti értékek megóvásában is segítséget nyújtanak majd a jövőben. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments