Előkészítési szakaszban a szennyvíztisztító telep fejlesztése

Szennyvíztisztító telep VácA 61.515.000 forint összköltségű, 85 százalékos támogatási aránnyal rendelkező projekt célja a fejlődő régió lakosainak és az EU normatíváknak megfelelő infrastrukturális szolgáltatás biztosítása, és a környezetminőség javítása Vácott és tíz agglomerációs településen.

A DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság (DMRV Zrt) az Európai Unió támogatási programjának köszönhetően a Környezet és Energia Operatív Program KEOP-7.1.0/2011 „Derogációs víziközmű projektek előkészítése” című konstrukció keretein belül pályázatot nyújtott be a váci szennyvíztisztító telep fejlesztésének előkészítési munkálataira, melyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium KEOP-7.1.0/11-2013-0035 azonosító számon támogatott.

A váci szennyvíztisztító telep fejlesztését szolgáló projekt előkészítési szakasza során elkészül a megvalósíthatósági tanulmány és a műszaki tervdokumentáció.

Az előkészítési szakasz az alábbi tervezési folyamatokat foglalja magába:

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

– az előmechanikai tisztítósor műtárgyainak és gépi berendezéseinek rendszerszintű felülvizsgálata, fejlesztése, indokolt esetben ezek cseréje és új műtárgyak építése, illetve gépészeti berendezés telepítése;

– csatornaiszap fogadó műtárgy létesítése a szükséges gépészeti berendezésekkel;

– a biológiai tisztításhoz használt anoxikus medencék átalakítása vagy új anaerob, anoxikus műtárgyak létesítése a meglévő levegőztető medencék elé.

Már az előkészítési szakaszban megkezdődik a lakosok tájékoztatása a tervezett beruházásról. Elindul a projektnek dedikált internetes aloldal, ahol az érdeklődők figyelemmel tudják kísérni a projekt fő mozzanatait és stádiumát, illetve információt kaphatnak a lakosságot érintő eseményekről.

A fejlesztés szükségszerűsége és a jogszabályi kötelezettség

A váci szennyvíztisztító telep regionális feladatokat lát el, ezért Vácon kívül még tíz település szennyvizét tisztítja. A telep már jelenleg is túlterhelt, technológiailag elavult, feladatát az előírt határértéket megközelítve képes csak ellátni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

A beérkező szennyvizek minél tökéletesebb, határérték alatti tisztítása jogszabályi kötelezettség.

Össztársadalmi érdek, hogy a szennyvíz a mindenkori jogszabályoknak eleget téve megfelelő tisztítás után kerüljön a befogadóba, melynek eredményeként az emberi környezetet és az ökoszisztémát megóvjuk, ezáltal a lakosság életkörülményeit javítsuk.

Várható eredmények a fejlesztés végén

A talajvíz állapota szempontjából Vác és környéke kiemelten érzékeny felszín alatti vízminőségvédelmi területnek minősül. A fejlesztés révén a szennyvíztisztító telep alkalmas lesz a jogszabályi előírások megfelelő kielégítésére. A projekt eredményeképpen tökéletesebben tisztított szennyvíz kerülhet vissza a természetbe, így csökkentve a környezeti terhelést a Duna, mint befogadó vízminőségének garantálásával, és eleget téve a szennyezés megelőzésén alapuló vízbázis-védelem elvének.

A szennyvíz kezelésével járó kellemetlen szagok is minimálisra csökkennek, mely nagyban javítja az itt élő lakosok, a telep környezetében dolgozók közérzetét is. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments