Konferenciát tartanak a helyi termelőknek Kosdon

kosd_tablaMár harmadik alkalommal szervezik meg július 30-31-én Kosdon, az Önfenntartó Magyar Falvak Találkozóját és Konferenciát. Mivel 2015 a Helyi termék éve a Magyar Kormány tematikus programja alapján, így a program is ezt a témát szeretné körüljárni, iránymutatást és lehetőségeket bemutatni, valamint már működő megoldásokat felmutatni a jelenlévőknek.

A program igen színes, mindenki megtalálhatja az őt érdeklő témát. Támogatási lehetőségekkel, védjegyoltalommal is foglalkoznak majd, de szó lesz a rövid ellátási rendszerekről, helyi megoldásokról, értékesítési tevékenységek szabályozásáról, önellátásról, önfenntartásról is – tudtuk meg Balogh Veronika szervezőtől.

Központi Gyógyszertár Vác

A település polgármestere, Kurdi Ferenc 2010-ben felajánlotta tiszteletdíját a Tankert program beindítására, amely azóta üzemel, és évről-évre egyre több friss, helyi, vegyszermentes zöldséggel látja el a helyi konyhát és kerül egészséges élelmiszerből készült étel a közétkeztetés számára, a helyi gyermekeknek. A zöldségfelesleg pedig a helyiek számára kerül eladásra.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Matkovich Ilona bejelentette az Összefogás Vácért polgármester- és képviselő-jelöltjeit

– A Tankert kettős céllal jött létre: a piaci árnál olcsóbban juthassanak a helyeik a minőségi élelmiszerekhez, és munkahelyeket is teremtsen. Emellett már közösségi kemence is üzemel, valamint a helyi újrafelhasználható kerti hulladék, faapríték is összegyűjtésre kerül. A cél a hulladékról úgy gondolkodni, mint nem hulladék, hanem mint ami a helyi épületeket ellátja a fűtési szezonban. Ehhez várja Kosd község a megjelenő új pályázatokat, hogy beszerzésre kerüljenek a faapríték-kazánok, és az aprítógép.

Az önfenntartás megteremtése nem egy rövid út, de Kosd már erre az útra lépett terveiben, megtette az első lépéseket. Nagyon várjuk azokat a VEKOP pályázatokat, amik egy agglomeráción kívül eső Pest megyei kistelepülésnek segítséget nyújthat abban, hogy kialakíthassa a saját önfenntartóan működő rendszerét. Források hiányában pedig önerőből, lépésről lépésre kerülhet kialakításra minden szükséges fejlesztés, amivel az önfenntartást, avagy a teljes önállóságot és függetlenséget elérheti a település – mondta Balogh Veronika.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét örökbefogadó és sétáltató nap szombaton a Zöld menedék telephelyein

Az Önfenntartó Magyar Falvak Találkozóját és Konferenciát Kurdi Ferenc polgármester hívta életre 2013-ban. Ezzel egy olyan évente megrendezésre kerülő rendezvénysorozatot kívánt útjára indítani, amely újra hitet adhat sokak számára abban, hogy érdemes a hazai mezőgazdaságban, állattartásban és alkotó, termelő tevékenységben gondolkodni. Olyan rendezvényt kívánt létrehozni, ahol a magyar települések bemutathatják egymásnak jó gyakorlataikat, termelői tevékenységeiket, civil kezdeményezéseiket, ahol egymás számára átadva a tudást, közösen tudnak gondolkodni, és megteremteni jövőjüket.

Célja továbbá, hogy az önfenntartásban gazdálkodó, vagy gondolkodó önkormányzatok, termelők, iparosok-kézművesek, őstermelők, technológiáikat, előállított termékeiket bemutassák. A fesztivál fontos része a kulturális értékek bemutatása is.

A Gyarapodó Magyarországért Alapítvány támogatásával rendezték meg az első Önfenntartó Magyar Falvak Találkozóját, valamint a Fenntartható vidékgazdaság – 3200 magyar végvár című szakmai konferenciát. A második évben a fesztivál oldal kapta a nagyobb hangsúlyt, a kulturális értékek bemutatásával, közvetítésével, emellett szakmai előadások színezték a programot, önfenntartó falvak bemutatkozásával. Közösségi programként ez alkaromra közösségi kemence építésébe fogtak a községben, amelynek megvalósításában a Kemence Manufaktúra is részt vállal. A kemence elkészült, azóta is használatban van.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb polgármester-jelölt száll ringbe Vácon: a VVVE jelöltje dr. Csereklye Krisztina

2015-ben a kulturális fesztivál elmarad ugyan, de a szakmai program megvalósítására az MNVH támogatást nyújtott, így a harmadik évben ismeretátadásra, szakmai programokra kerül sor Kosdon, az Önfenntartó Magyar Falvak Találkozójaként, amire szeretettel várnak minden helyi érdeklődőt, gazdálkodót, kistermelőt, önkormányzatot, polgármestert egyaránt.

A részletes programot a www.omft.kosd.hu honlapon találják meg! ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments