Egyhetes futás a Kárpátalján élőkért váci részvétellel

Fördős Attila és Hidvégi-Üstös PálEgyhetes váltófutást szerveztek a Kárpátalján élőkért a záhonyi határállomásnál, a váci Hidvégi-Üstös Pál ultramaratonista és társai hat nap után 828 kilométernyi távon és több mint 9 ezer méter szintemelkedésen vannak túl.

Hidvégi-Üstös Pál az MTI-nek szerdán elmondta, hogy két váltótársával – Takár „Katyó” Károllyal és Dezső Sándor triatlonistával – együtt múlt pénteken kezdték el a futást a záhonyi határátkelő közvetlen közelében, egy töltés tetején található mindösszesen 350 méter hosszú betonpályán. A hatodik napon a sportolók mintegy 828 kilométeren vannak túl, ebből Hidvégi-Üstös Pál egyben megtett leghosszabb szakasza 119 kilométer volt.

Központi Gyógyszertár Vác

Az Együtt Kárpátaljáért! kezdeményezés keretében Hidvégi-Üstös Pál és Takár Károly júniusban indult el Vácról (fotónk az induláskor készült: Fördős Attila búcsúztatta az útnak indulókat), és 6 nap után 500 kilométert megtéve érkezett meg Viskre. A következő hónapban Kőszegről kiindulva, több mint 800 kilométert futva és számos, a Rákóczi-szabadságharchoz kötődő helyszínt felkeresve jutottak el Tiszaújlakra, ahol részt vettek a szabadságharc első győzelmére emlékező július 12-i ünnepségen.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

Ezután szeptember 3-án a Garbolc melletti hármas határtól kiindulva a sportolók „cikk-cakkban” futva érintették a magyar-ukrán határszakasz összes átkelőhelyét, majd félóra pihenés után megkezdték a váltófutást a záhonyi határállomás mellett.

Az akcióval Hidvégi-Üstös Pál és társai elsősorban arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a háborús helyzet ellenére is békés Kárpátalján nagy szükség van a turistákra, akik azzal, hogy itt pihennek, felkeresik az emlékhelyeket és fesztiválokat, közvetlenül is támogatják a helyieket. Emellett szükségét érzik hangsúlyozni a határok átjárhatóságának fontosságát is, amely segítheti a békés együttélést, egymás jobb megértését, és a kelet-ukrajnai háború által okozott gazdasági nehézségek ellensúlyozását. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments