Vác: a nélkülöző életmód súlyos nyomot hagy

Segített a Vác FCA nehéz körülmények között élő, esetleg fedél nélkül maradt emberek vannak talán a leginkább kitéve a betegségeknek, és éppen ők azok, akik ritkán jutnak orvosi ellátáshoz. Augusztus 23-án ezért a Generali a Biztonságért Alapítvány szűrőbusza már második alkalommal parkolt le a Fapad pláza rendezvényen, hogy fedél nélkül maradt és rászoruló embereknek nyújtson lehetőséget egészségügyi szűrésekre, konzultációra.

A Budapest Bike Maffia és a Food Angels egy budapesti hajléktalanszálló után most augusztus 23-án Vácott szervezte meg „Fapad Wellness és Pláza” nevű rendezvényét a fedél nélkül élő emberek és rászoruló családok számára. Az „élménynapon” a közös bográcsozás mellett ruhákat, tisztálkodási szereket kaptak előre kiosztott kuponokért, a „wellness részlegen” pedig fodrász, manikűrös és masszőr várta őket. A Generali a Biztonságért Alapítvány szűrőbuszában szakemberek ellenőrizték egészségügyi állapotukat, ahol az eredmények azt tükrözték, hogy a hajléktalan életmód nagyban veszélyezteti az egészséget.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

Központi Gyógyszertár Vác

Míg az országos átlag szerint a kritikus koleszterinszint  a népesség 11 százalékát érinti, most Vácott az esetek 47 százalékában állapítottak meg túl magas értéket a Generali a Biztonságért Alapítvány szűrőbuszán. Rossz helyzetet tükröznek a vércukor eredmények is, a résztvevők 38 százalékánál mértek aznap magas cukor szintet.

A magas vérnyomással küzdők aránya nem mutatott nagy eltérést az országos 31 százalékhoz képest: a váci szűrésben részt vettek 28 százalékánál mutatott a mérő problémás eredményeket.

A számok a budapesti hajléktalanszállóhoz képest jobb eredményeket mutattak: ott minden második esetben mértek magas vércukorszintet és vérnyomást a szűrőbusz szakemberei. A két rendezvényen összesen majdnem kétszázan éltek a szűrési lehetőséggel, ahol a mérési eredmények is azt  mutatták, hogy a rászoruló életmód, a mindennapos stressz és az egészségtelen táplálkozás az egészségi állapoton is nyomot hagy. A nem minden esetben hiánytalan higiéniai körülmények negatív hatását a bőrgyógyászati vizsgálatok eredményei is tükrözték.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

A rendszeres szűrésekre egyébként mindenkinek szüksége lenne, hiszen az Európai lakossági egészségfelmérés 2014-es adatai szerint jelentős a magyar népességen belül azoknak az aránya, akik valamilyen betegséggel küzdenek: krónikus betegségről a felnőttek 55%-a számolt be. Kiemelkedő a magas vérnyomással (31%) és más szív- és érrendszeri betegségekkel küzdők aránya. A kritikus koleszterinszint a népesség 11%-át érinti.

A Generali a Biztonságért Alapítvány szűrőbusza negyedik éve járja az országot, fedélzetén vérnyomás-, vércukor-, koleszterinszint- és testzsír-méréssel, szemészeti és bőrgyógyászati ellenőrzéssel illetve általános belgyógyászati konzultációval. A mért eredmények értelmezését háziorvosi tanácsadás is segíti. Csak tavaly 24 rendezvényen „parkolt le” a busz, és mintegy 10.000 ingyenes, egészségügyi szűrést végeztek. Ezernégyszáz férfi és majdnem kétszer annyi nő élt a lehetőséggel, hogy ellenőrizze egészségügyi állapotát. A vizsgálatok majdnem minden második embernél túlsúlyt, minden harmadiknál pedig magas vérnyomást állapítottak meg. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments