Kartondobozból építenek a diákok a dóm előtti téren

a váci dómOktóber 21-én szerdán váci városrészletek elevenednek majd meg a székesegyház előtti téren, ahol az Újrahasznosított történelem pályázat záróeseményén helyi középiskolás csapatok építik fel híres váci épületek két méter magas makettjét kartonpapírból.

Hat tanintézmény tíz csapata nevezett az Ipress Center által kiírt versenyre, amelynek keretében olyan ikonikus váci épületek papírmása is elkészül majd, mint például a dóm, a Kőkapu vagy a Fehérek temploma.

A tanulók már dolgoznak a pályaművek egyes elemein, miután a pályázatot meghirdető nyomdai központ kiszállította részükre a makettek alapanyagául szolgáló kartondobozokat. A tervek szerint a 4-5 fős csapatok alkotási folyamatát egy-egy rövidfilm is bemutatja majd a várható esős időjárás miatt október 21-re halasztott záróeseményen.

Központi Gyógyszertár Vác

A különösen látványosnak ígérkező interaktív rendezvényen a közönség is sétálhat majd a felépülő kartonvárosban, és az érdeklődők a papírból elkészített váci nevezetességekről is megtudhatnak információkat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

A makettek felépítése után a helyszínen értékeli a pályaműveket, és azonnal eredményt is hirdet az olyan prominens személyekből álló zsűri, mint Varga Lajos váci segédpüspök, általános helynök; Pásztor Anna, az Anna and the Barbies énekesnője; Forró Katalin, a váci Tragor Ignác Múzeum igazgatója; Mindszenti-Varga Endre okleveles építészmérnök, településtervező; és Csillag Zoltán, a Márkamonitor főszerkesztője, a Médiapiac szerkesztője.

A legjobbnak talált alkotást készítő csapat tagjai egy hosszú hétvégét tölthetnek Velencében, valamint 500.000 Ft közösségépítő támogatást is nyernek saját iskolájuk részére. Azok a váci tanintézmények, amelyek legalább egy csapatot elindítanak a versenyen, 100.000 Ft közösségépítő célú támogatásban részesülnek, és minden induló csapat tanulóinak is garantált díj lesz a jutalmuk.

Mivel a pályázat kiemelt célja, hogy a papír újrahasznosítása révén felhívja a figyelmet a környezettudatosság fontosságára, a díjakat az Ipress Center a nála keletkezett 100 tonnányi, újrahasznosításra átadott nyomdai papírhulladék értékéből ajánlja fel.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

A nyomdaközpont Veled vagyunk programja keretében, a Garay Művészeti Stúdió segítségével megvalósuló pályázat további célja, hogy a csapatmunkával és a váci középiskolák közötti kapcsolat erősítésével ösztönözze a közösségépítést, játékos és kreatív módon hozza közelebb a fiatalokhoz Vác történelmét, valamint a szélesebb közönség figyelmét is felhívja a város építészeti értékeire. (Váci Napló) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

1 Comment
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments