Meghalt Göncz Árpád, aki a váci börtönben is raboskodott

Göncz ÁrpádBékében, családja körében hunyt el Göncz Árpád kedden – mondta Gulyás András, az egykori köztársasági elnök titkárságvezetője az M1 aktuális csatornán. A volt köztársasági elnök raboskodott a váci börtönben is és 1960 márciusában részt vett a rácsok mögött szervezett éhségsztrájkban.

A titkárságvezető elmondta: Göncz Árpád az elnöki ciklus lezárulta után is aktív életet élt, sok meghívásnak tett eleget, szeretett sétálni és a Balaton partján tölteni az idejét. Különösen szerette Tihanyt – tette hozzá.

A jellemével kapcsolatban megjegyezte: nem nevezhető politikusnak, sokkal inkább volt olyan, aki bármilyen igazságtalanság ellen azonnal fellázad, és emellett a végsőkig kitart.

Központi Gyógyszertár Vác

Az 1956-os forradalom alatt a Magyar Parasztszövetségben dolgozott, november 4. után pedig részt vett a Magyar Demokratikus Függetlenségi Mozgalom által benyújtott memorandumok elkészítésében. 1957-ben segített Nagy Imre „A magyar nép védelmében” című kéziratát külföldre juttatni. Májusban letartóztatták, és 1958. augusztus 2-án a Bibó-per vádlottjaként életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték a fellebbezés lehetősége nélkül. 1960 márciusában részt vett a váci éhségsztrájkban. Az 1963-as általános amnesztiával szabadult.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

A titkárságvezető, aki 1996 óta dolgozott Göncz Árpád mellett, elmondta: sokszor mesélte a volt államfő, hogy élete egyik legboldogabb napja az volt, amikor 1956-ban életfogytiglanra ítélték. Ezt csak azok értik igazán, akik tudják, hogy a másik alternatíva a halálbüntetés lett volna – tette hozzá.

Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság volt elnöke életének 94. évében családja körében hunyt el.

Göncz Árpádot 25 éve, 1990. augusztus 3-án választotta az Országgyűlés köztársasági elnökké, ezzel ő lett a rendszerváltozás utáni Magyarország első államfője. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments