Szülésfelkészítés interaktívan, gyermekek születése dúlával

kiss-nemeth.anitaKi is az a dúla? – tehetik fel most sokan a kérdést: a dúla görög eredetű szó, segítő asszonytársat jelent. Olyan, saját szülési tapasztalattal rendelkező nő, aki folyamatos fizikai, érzelmi és informatív segítséget nyújt az anyának (és párjának is, ha igényli) a várandósság idején, a szülés alatt és utána is – írja az értelmező szótár.

A Vácon élő Kiss-Németh Anita három gyermek édesanyja. Két éve döntött úgy, hogy dúla lesz, eddig két szülésben segédkezett. Mint mondja: a dúla, mint segítő a hatvanas években jelent meg. Előtte a nők egymás segítették a szülésnél, hiszen ez egy női dolog. Ma már szabályozottabb körülmények között történik egy gyermek világrahozatala.

Központi Gyógyszertár Vác

– A dúla nem hivatalos szakma, nincsen bejegyezve, jelenleg három-négy helyen tartanak ilyen képzést – mondja Anita. Hozzáteszi: az alapok ugyanazok mindenhol, a vajúdástechnika, a masszázs, a borogató technika mindenhol azonos.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Jövőálló hivatások, személyre szabott figyelem: benéztünk az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára

Sajnos azonban még nem minden helyen látják szeretettel a dúlákat, az egészségügy gyakran idegenkedik tőlük, pedig nem kellene.

A teljes interjút a Váci Napló november 6-iki számában olvashatják. (Furucz Anita) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments